Това беше решение на НС на АБВ – да предложи в неделя на конгреса да изляза от правителството.Още откакто участваме в правителството имаше много мнения, че там няма да можем да провеждаме политиките, които ние подкрепяме.

Това каза вицепремиерът и социален министър в оставка Ивайло Калфин пред БНТ в обяснение защо е подал още вчера оставка като министър и вицепремиер в правителството "Борисов" 2. Той оцени, че свършил доста неща в МТСП и че като министър е работил в комфортна среда..

В АБВ не един път са посочвани сектори като отбраната, социалната политика, енергийната политика, в които има проблеми. В същото време аз, няма какво да крия, работих в комфортна среда, каза той.

За превъоръжаването на армията Калфин твърди, че „движение има, но в планирането”. Има много проблеми в БА, които трябва да се решават дългосрочно, но в момента не виждаме нищо. Виждаме какво става около нас. Това, което трябва да се случи е да се осигури сигурността на страната.”

България трябва да използва своите ресурси, които има на територията си, подчерта Калфин. Важното за България е да бъде транзитна страна на руски газ. Не става дума за нашето потребление, а за потребление на страните от ЕС.

Ние се опитахме да направим европейски модел на коалиция, в която няма управляващи и опозиция, коментира министърът в оставка. „Това, което се случи в БСП, дава възможност да се мисли за общи действия, но това е двустранен процес”, смята Калфин като признава, че бил изненадан от решението на БСП за нов лидер.

Калфин подчерта, че вчера е благодарил на премиера Бойко Борисов за подкрепата, която е имал в негово лице като министър. Калфин заяви, че в министерството не е работил на политически принцип. „Всички зам.-министри бяха експерти”, каза той и благодари на всички в министерството, с които е работил. Калфин благодари и на финансовия министър Владислав Горанов, с когото, по думите му, също е работил добре.