Ковчежник на знания, човек, който обича истински книгите и словото и се стреми да ги предаде сред останалите, духовен учител. С тези думи бихме могли да опишем един съвременен библиотекар.

"Ние, наистина сме едни съвременни будители в обществеността. Все повече хора вярват в това и се обръщат към библиотекарите, библиотеките и четенето. Ние сме съвременните будители, защото за нас е важно да възпитаваме точно този вид четене в младото поколение", каза пред БГНЕС Марчела Борисова, ръководител направление „Обслужване” в Столична библиотека по повод 11 май – Професионалният празник на българския библиотекар.

Самата Марчела не е тръгнала случайно по този път. „Обичах да чета от малка. Завърших Библиотекарския институт, изкарах стаж в Столичната библиотека и започнах работа. В началото работата беше може би с недоверие и като временна работа, но вече 25 години тя се превърна в моя постоянна работа, мисия и живот”, заяви жената.

Според нея съвременните функции на библиотекаря се изместват. Библиотеката се превръща в едно общество, което чрез библиотекарите се опитва да отвори своите врати и да предостави неформално общуване на младите и по-възрастните и среда, в която да се чувстват комфортно.

Най-голямото удовлетворение за Марчела е, че към днешна дата Столична библиотека има около 37 500 читатели. „Те ежедневно са част от нашия живот и това ни прави щастливи - да дойде читател, да потърси книга и ние да му я дадем”, каза тя.

Финансирането с главно Ф. Това, за съжаление, остава най-големият проблем за библиотеките. „Разбирането на държавата и държавната политика за финансирането на библиотеките и те самите да бъдат фактор в общността все още не среща достатъчна подкрепа в политиците и държавните институции. Изключително много читалищни библиотеки също страдат от липса на финансиране”, посочи Марчела Борисова.

Въпреки всичко тя е категорична: „Младото поколение чете, само че носителят на четене е друг - дигитален. Стремим се да ги върнем към книжния вариант на книгата и да внушим, че докосването до него носи съвсем други емоции. Възпитаваме децата - ходим в детски градини, те ни посещават. Вървим в правилна посока”, убедена е библиотекарката.

„Това е една моя сбъдната мечта”. Така 24-годишната Десислава Костуркова, която от една година работи като библиотекар в Столична библиотека, описа професията си.

„Явих се на интервю тук и много се надявах да получа работата. Много се радвам, че съм част от колектива на Столична библиотека, тъй като работата е много интересна и динамична. Постоянно общувам с нови хора, колегите също много ми помагат да навляза по-бързо в нещата”, сподели Десислава. „Аз обичам книгите и общуването с хора. Това е нещо, което желаех много силно. В работата си се запознах с нови неща”, каза още тя и допълни, че има много доброволци, които са на нейните години, както и много млади читатели.

11 май е професионалният празник на българския библиотекар.

Тази дата първоначално е отредена от Българската православна църква за честване на славянските първоучители - светите братя Кирил и Методий, но с промяната на календара честването се премества на 24 май - Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост. От 2006 година Министерски съвет обявява датата за професионален празник на библиотекарите у нас.

С редица мероприятия Столична библиотека ще отбележи професионалния си празник. Само на този ден всеки може да заяви безплатна едногодишна читателска карта. Няколко изложби също ще радват посетителите в библиотеката на площад „Славейков” като Документална изложба "Пейо Яворов. Път, на който не съзирам края...". Тази изложба проследява поетичния, революционен и личен живот на един от най-големите български модернисти от началото на ХХ век Пейо Яворов. „Старопечатни и църковни книги“ – експозиция от сбирката на „Редки и ценни издания“ ще представи най-ценното от книжовното богатство на Столична библиотека, а изложбата „Великите българи“ ще покаже непоказвани графики на проф. Петър Чуховски.

В същия ден ще се проведе и финалът на доброволческата инициатива „Библиотекар за един ден“ на Столична библиотека, ще се обяви Библиотекар на годината 2015 на Столична библиотека. По-късно през деня - от 16:30 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека с литературно-музикална програма на децата от ЦДГ "Брезичка" ще бъде закрит Благотворителният Великденски базар "Деца даряват на деца", организиран от Столична библиотека, читалище "Бели брези 2007" и ЦДГ "Брезичка". Със средствата, събрани от продажбата на експонатите, изработени от децата ще бъдат закупени дидактични и игрови материали, подпомагащи развитието на фината моторика, концентрацията, координацията око - ръка и съобразителността на деца със специфични образователни потребности.