Знаем, че спортисти имат активна кариера, която рядко трае повече от десетина години. Тези десет години преминават в спазване на режим, ежедневни тренировки до предела на силите, лагери далеч от дома и изтощителни турнири. Един ден, когато обявят края на състезателната си дейност, спортистите усещат някаква липса. Свикнали веднъж на този тежък и интензивен режим, те не могат да приемат спокойствието и липсата на екшън лесно. Някои се отдават на благотворителна дейност или други обществено полезни инициативи, други се снимат във филми, но най-често остават близо до спорта като треньори.

В този материал ще ви запознаем с 4 жени, супер успешни спортисти, които са покорили върховете в своя спорт. Всяка една от тях намира своето поприще извън спорта или се връща в него, но този път като треньор. По-важното в случая е, че нито една от тях не оставя деня си празен, без план и амбиции.

Фатима Морейра де Мело

Фатима Морейра де Мело

Родената в Ротердам Фатима е най-изявената хокеистка на трева в Холандия. Важно е да отбележим, че хокеят на трева в Холандия е далеч по-популярен отколкото у нас.

Женският национален отбор по хокей на трева на Холандия има 7 световни купи и почти винаги е в призовата тройка на големите първенства. Фатима Морейра де Мело е ключов играч в състава, който печели Световната купа през 2006-та и Купата на шампионите година по-късно.

Печели златен медал с отбора на Холандия на олимпиадата в Пекин през 2008-ма година, след като на предишните две олимпиади в Сидни и Атина взема съответно бронз и сребро. Именно, олимпиадата в Пекин е последното голямо първенство за Фатима и тя решава да прекрати спортната си кариера, но това далеч не значи, че ще остане извън светлините на прожекторите…

Днес тя е професионален покер играч в PokerStars. Нещо повече, холандката с португалски произход постига успехи на масата за покер сравними с тези на спортния терен. Първият ѝ успех в покера идва на турнира Master Classics of Poker €6 000 No Limit Hold'em където тя завършва девета и прибира награда от 47 хиляди долара. Най-големият ѝ успех е през 2013-та година на UKIPT турнир в остров Ман, където Фатима завършва на второ място и прибира 95 750 долара.

Джина Карано

Джина Карано

Джина е родена през 1982 година в Далас. Винаги си е падала по спорта и дори печели щатската купа на турнира по баскетбол със своето училище. И така, докато един ден не среща професионалния муай тай боец Кевин Рос, който я запалва по бойните спортове.  Съвсем скоро Джина е топ кикбокс и MMA боец. Професионалната спортна кариерата на Джина трае само 4 години. За този кратък период тя успява да изиграе 8 MMA и 14 кикбокс двубоя, като има само две загуби.

След като приключва със спортната си кариера започва да се снима във филми. Джина раздава ритници във филмите „Мокри поръчки“, „Мокри поръчки 2“, „Автобус 657“, „Кораво момиче“ и „Кикбоксьорът“. Безспорно най-големият филм, в който участва е „Бързи яростни 6“, където тя е главен герой заедно със звезди като Вин Дизел, Дуей Джонсън- Скалата, Лудакрис и Пол Уокър.

Магдалена Малеева

Магдалена Малеева

Почти всеки българин е чувал за Магдалена Малеева, която пожъна огромни успехи на тенис корта през периода 1991-2004 година. Първият WTA трофей на Малеева е през 1992 година в Сан Марино, къде тя побеждава италианката Федерико Бонсиньори. Една от най-великите ѝ победи е през 2002 година в Москва, когато на финала побеждава американката Линдзи Дейвънпорт с 5–7, 6–3, 7–6.

Срещу Линдзи Дейвънпорт е и последният голям мач на Малеева. Двете се срещат на финала на WTA турнир в Токио през 2004-та година. Този път американката успява да вземе реванш и побеждава с 4–6, 1–6.

След като приключва спортната си кариера, Маги пренасочва енергията си към други обществено полезни дейности. Развива екологичната инициатива Горичка заедно с Любомир Ноков и Александър Варов.

През 2006-та година стартира магазинът за био храни Хармоника. Най-успешната българска тенисистка споделя, че след края на състезателната си кариера се е прибрала в България и това което ѝ е липсвало най-много е било качествената храна, затова е взела решение да започне бизнес с био храни.

 

Амели Моресмо

Амели Моресмо

Амели Моресмо е друга световноизвестна тенисистка, която се впусна във вълнуващо поприще след приключването на спортната си кариера. Амели спечелва 2 Големи шлема на сингъл (Australian Open 2006 и Wimbledon 2006) и печели сребърен медал на Олимпиадата в Атина през 2004-та година.

На 3-ти декември, 2009-та година Моресмо официално обявява края на забележителната си спортна кариера, за да се насочи към треньорска дейност. Става личен треньор на сънародника си Микаел Льодра, а по-късно и на Виктория Азаренка (Беларус). Именно под нейно ръководство Азаренка и Макс Мирни печелят златото на смесени двойки на Олимпиадата в Лондон през 2012-та година.

През 2014-та година Амели Моресмо става треньор на Анди Мъри, за да го изведе на финал на Australia Open, който обаче Мъри губи от Новак Джокович.

Дори да не сте бивша шампионка по тенис или MMA, вземете пример от четирите жени, чиито истории разказахме. Важното е винаги да имате страст, която да ви кара да ставате преди алармата сутрин и да започвате деня си с желание.