АБВ оттеглят подкрепата си за ГЕРБ. Това съобщи Румен Петков на брифинг днес, предаде репортер на БГНЕС.

Оттеглянето на подкрепата на АБВ ще бъде гласувано на националния съвет на партията в неделя. Тогава ще решат и дали да изтеглят вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин и всички представители на АБВ от изпълнителната власт.

Емил Кало заяви, че не става дума за търговия, "а отказ от един модел, който година и половина се опитахме да променим но това не стана. Не сме съгласни с начина на водене на политика".

Румен Петков каза още, че АБВ днес не са били поканени на срещата в НС, на която ГЕРБ, начело с премиера Борисов, заедно с Патриотичния фронт и партиите, подкрепящи правителството опитваха да постигнат консенсус по Изборния кодекс. Това допълнително е оказало влияние върху решението на АБВ, посочи още Петков.

Това е политически съзнателно взето решение. Условия за водене на диалог с БСП няма да бъдат приети, заяви още Петков, попитан дали това положение не ги сближава с БСП.

Петков заяви, че АБВ дава висока оценка на работата на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, като отчитат, че социалната политика е единственият сектор, в който е направена реална реформа.

АБВ отчитат и позитивите от начина, по който тази реформа е била направена в диалог с политически сили и неправителствени организации.

АБВ дава висока оценка като цяло на представителите си в изпълнителната власт, защото са свършили огромна по обем работа. Както и за работата на парламентарната група. “Всичко, което се случи в съдебната реформа в много голяма степен се дължи на АБВ и на нашата парламентарна група”, коментира Петков.

Той обаче беше критичен към начина на правене на политика през последната година и заяви, че настояват за активен диалог с мандатоносителя и във формата, който подкрепя обществото.

“Продължаваме да сме свидетели на налагане силово на определени решения, които представляват посегателство върху демократичността на България. Изборният кодекс в извратения вариант, в който мина през правната комисията в Народното събрание е достатъчно ясен показател”, посочи Петков.

Според него се води и непрозрачна политика. Той попита кога ще стане ясно водени ли са преговори с “Уестингхаус” за изграждане на нова ядрена мощност у нас, както и какво е правила в Япония делегация на енергийното министерство. Няма отговор и на въпроса, защо е било нужно да се тегли кредит, за да се плати на американските централи в Стара Загора, както и каква е оценката за въздействието на този кредит върху ценообразуването на тока.

Това, според Петков са серия от решения, които са спорни и безотговорни, показват липса на политика и се правят зад гърба на обществото.

“Ние отказваме да участваме в такава формация и оценяваме негативните тенденции в развитието на институциите и политическия диалог на страната и обществото. На базата на тази оценка Националният съвет на партията е взел единодушно решение да предложи на настоящия в неделя конгрес да преустановим партньорството си и подкрепа на правителството и да изтеглим нашите представители от изпълнителната власт”, категорично заяви Петков.

Той коментира и че АБВ отхвърля категорично начина на правене на политика и като пример даде факта, че 200 параграфа от Изборния кодекс са били приети за две нощи.

Петков заяви, също че позицията на АБВ за излизане от властта не може по никакъв начин да бъде обвързвана с действията на БСП, а АБВ не стои по-близо до левицата.

След това изявление областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, заяви че след решението за излизане от властта на конгреса в неделя нито той, нито Калфин, приличат на Петър Москов и те ще се съобразят с решенията на конгреса. Калфин е солидарен с мнението на партията, посочи Величков.