Имената на известни български адвокати фигурират в изтеклите документи от офиса на панамската кантора за офшорни услуги "Мосак Фонсека", по-известни като "Панама Пейпърс".

Лицата, свързани с България, са около 100 и бяха огласени в понеделник в 21 ч., когато Международният консорциум на разследващите журналисти публикува база данни с имената, фирмите и адресите, съдържащи се в материалите.

В списъка фигурират досега огласените вече от българския медиен партньор на консорциума "24 часа" имена на бизнесмените Николай и Евгения Баневи, Васил Божков, Тодор Батков, Петър Манджуков, Денис Бареков, Ангел Божилов, на бившия банкер Чавдар Кънчев, на покойния шеф на БТА Стоян Чешмеджиев, на изпълнителния директор на Българската банка за развитие Билян Балев, на президента на Световната федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров и др.

В пълния списък на притежателите на офшорки влизат още известните столични адвокати Тодор Табаков и Иван Тодоров, стана ясно късно в понеделник.

Тодор Табаков е водещ специалист по данъчно право, бивш съдия и бивш служител в Министерството на финансите. Сред най-атрактивните му клиенти е футболистът Христо Стоичков. Като член на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) през 2013 г. Табаков защитаваше въвеждането на данък офшорка.

Необходимо е да се следят паричните потоци извън страната и да се облагат поръчителите на трансферите, а не самата офшорна фирма, обясняваше тогава Табаков. "Според мен всеки може да разполага с парите си, както иска, но след като си плати данъците. Тогава няма да се налага фирмите или собствениците им да се крият. Парите, които вече се намират извън държавата обаче няма как да се върнат. Възможно е да се помисли за еднократен данък на вече трансферираните към офшорните зони суми“, твърдеше Табаков през 2013 г.

Иван Тодоров пък е управляващ съдружник в "Георгиев, Тодоров и ко". Той е професор по административно право. Бил е национален консултант в работна група на ООН за институционални и структурни реформи в съдебната система в България.

Тодоров е и собственик на издателска къща "Сиела".

Миналата година Иван Тодоров стана почетен консул на офшорката Антигуа и Барбуда у нас. Адвокатът е автор на множество статии по обществено-политически въпроси в "24 часа".

В публикуваните документи фигурират и бизнесмени, сред които основателите на веригата за битова техника и електроника "Техномаркет България" Филип Китов и Христо Кусев, както и съпругата на Китов Мина, и Маргарита Богатинова - бивш търговски директор във веригата.
 

Клиент на панамската кантора е и Павел Езекиев, който бе шеф на Агенцията за чуждестранни инвестиции (2002-2004 г.), а сега е управляващ съдружник във фонда за рискови инвестиции NEVEQ.

Друго известно име е собственикът на фабриката за майонеза "Краси" Димитър Консулов.

Изнесената информация е доста оскъдна – съдържа имена на фирми и хора, както и адреси в България, които са били използвани при заявките за регистрации. Сканираните копия на документи, свързани с финансови трансакции, както и други лични данни и използвани за кореспонденция имейли и телефони, са заличени. От Международния журналистически консорциум уточняват, че може да има съвпадение на имена или сходства. Затова препоръчват по- разширена проверка на данните.