Консенсус за Изборния кодекс не бе намерен, разговорите между ГЕРБ, Патриотичния фронт и останалите партии, подкрепящи управляващите, продължават.

Това стана ясно след съвместна среща между премиера Бойко Борисов, ПФ, Реформаторския блок, председателя на парламента Цецка Цачева, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на здравеопазването Петър Москов, по темата за Изборния кодекс и ветото на президента върху някои от текстовете в него, предаде БГНЕС.

„Тези разговори бяха изключително наложителни с оглед на разнопосочните тенденции, като реакция от наскоро приетия ИК. В този няколко часов разговор се опитахме да обсъдим въпросните реакции. ПФ не е склонен да гласува за приемането на ветото. Оставаме на позицията, че то трябва да бъде отхвърлено. От друга страна чухме много разумни предложения от ГЕРБ и РБ, които сме склонни да обсъдим и евентуално в бъдеще да влезем в евентуална нова законодателна инициатива”, каза на брифинг в парламента съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

От своя страна другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов заяви, че ПФ е за едно стабилно и силно българско правителство, за което не трябва да има съмнение. „Аргументите винаги са били насочени към това - не да се ограничават правата на българите, а да се гарантира националната сигурност, суверенитетът и достойнството на България като държава, да не се допуска други държави да организират изборите за български институции и чрез тях да влияят на политиката ни”, каза Каракачанов.

Той обясни, че разговорите продължават и позицията на ПФ, е че ветото на президента трябва да бъде отхвърлено по две причини. „Създаде се истерия на база неверни факти-няма никакво ограничаване на правата на българските граждани. На Гергьовден лично аз се обадих в президентството и поисках среща, но президентът не пожела дебат с парламента и наложи вето. Това не е част от един нормален диалог за какъвто самият президент говори. Поради това ние сме твърдо против приемането на ветото му”, допълни Красимир Каракачанов.

Той коментира още, че ГЕРБ и РБ имат определени съображения по някои от текстовете в закона. „Разбираме ги, но разговорите продължават, за да се намери приемлив вариант, който да разсее съмненията и да се гарантира сигурността на България”, каза Каракачанов.

Председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски обясни, че за него няма опасения за предизвикване на хаос, предсрочни избори и проблеми с мнозинството, а РБ са удовлетворени от тази дискусия. „Приемаме това, че колегите от ПФ имат своята позиция, която защитават. Ние от РБ защитаваме своята позиция. За нас конституционните права на гражданите в Българи и чужбина са от изключително значение и трябва да бъдат защитени по по-добър начин. Ние и ГЕРБ имаме добри предложения, които ще направим за подобряване на ИК и за гарантиране на конституционните права на българските граждани. Консултациите ще продължат”, каза Зеленогорски. Той съобщи, че днес предстои да се проведе и заседание на Изпълнителния съвет на РБ, на което ще се обсъди темата.