Апокалипсис се е стоварил снощи върху Перущица, по време на честванията за 140 години от Априлското въстание, съобщи "Марица". Жесток порой, мощни гръмотевици и градушка връхлетели около 20:00 бунтовното градче, точно по време на възстановката на сраженията от Априлското въстание.

Порой, примесен с ледени топчета беляза началото на спектакъла в центъра на града. Тържествената програма започна в 19 часа със заупокойна панихида в Историческата църква "Св. Архангел Михайл". По програма тя трябваше да бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. Неизвестни причини обаче възпрепятстваха присъствието му и службата бе водена от Негово преосвещенство Знеполският епископ Арсений.

От хилядите събрали се на централния площад обаче, освен официалните лица, само още стотина души чуха словата му в пропитата с кръв, барут и история църква. Голямата част от хората откриха възрожденския дух в симпатична маймунка и грамаден питон.
Разположеният на централния площад атракцион събра погледите на мало и голямо и тълпата хора около тях непрестанно растеше. А в църквата епископ Арсений призова миряните да не забравят нивга имената и делата на хората, дали живота си за България.
"Много са селищата, които свързваме с борбите за освобождение на родината, но сред тях особено се откроява Перущица, дала хиляди жертви за тази изконна и тъй въжделенна свобода", каза в словото си Негово преосвещенство.

"Противопоставяме ли се на съвременните норми и идеи, които се стремят да изопачат, изменят и премахнат от съзнанието на обществото ни исторически факти и събития от нашето минало? Противопоставяме ли се на онези чужди, антибългарски фактори, които с различни средства за манипулация втълпяват в съзнанието на нашата младеж чужди ценности, култура и небългарски традиции, втълпявайки им, че всички нравствени и морални ценности са отживелица от тъмното минало?", попита присъстващите епископ Арсений.

След отслужването на панихидата започна церемонията по тържественото издигане на националния флаг. В момента, в който българският трибагреник се издигаше под мощното изпълнение на националния химн от духовия оркестър на военновъздушните сили, сякаш небето се разцепи. От небесата се изля огромно количество дъжд, гръмотевиците заглушиха химна, а светкавици озариха небето. Улиците на града за минути се превърнаха в реки (вижте видеото), а на места падна и градушка.

Природните стихии не спряха представителните артилерийски роти от гарнизона в Асеновград да поднесат венци и цветя от признателното гражданство и държавни институции на паметната плоча на братя Тилеви, паметника на Петър Бонев, и пред Историческа църква „Св. Архангел Михаил“.

Кметът на Община Перущица Ради Минчев също не се уплаши от времето и под проливния дъжд се обърна към съгражданите си и гостите на града с призива никога да не прекланят глава пред несправедливостта, така както не са го направили и нашите деди. "Не бива да бъде забравен нито един от хилядите хора, работили за националното ни освобождение и достойни да останат завинаги в паметта ни", каза Минчев в тържественото си слово.

След думите на кмета, програмата бе прекратена за кратко докато природата се поуспокои. Малко след 21 часа организаторите започнаха да отстраняват някои технически неуредици, предизвикани от стихията. След това започна и магнетичната възстановка на Априлското въстание. Музикално-поетичния спектакъл е наречен „Памет за Перущица“ със сценарий и режисура на Алексей Кожухаров и Петър Тосков и хореография на Стефан Йорданов.