Момче на 15 години е открил забравен град на древните маи, използвайки само сателитни снимки и познания по астрономия, пише британският в. „Индипендънт“.

Уилям Гадори от Квебек смята, че е намерил града, тъй като маите са избирали местата на своите градове, съобразявайки се стриктно с разположението на съзвездията си. Изучавайки звездната карта, той е установил, че един град липсва в проектирането на съзвездие от три звезди. С помощта на сателитни снимки, предоставени от Канадската космическа агенция и „Google Earth“ той е успял да открие липсващия град на мястото на една от звездите.

Уилям е кръстил града, който се намира на полуостров Юкатан в Централна Америка, „K'aak Chi“ или Огнена паст.

Според Даниел де Лисле от Канадската космическа агенция областта, където се предполага, че е градът, е доста трудна за проучване заради своята гъста растителност. Въпреки това сателитните снимки на мястото са показали една зелена област, която е по-изпъкнала от останалата част на терена.

„Има очертания, които предполагат, че има нещо под тази покривка“ от зеленина, посочи Де Лисле. „Има достатъчно неща, от които да предположим, че е направена от човек структура“, допълни той.

В същото време според д-р Арманд ла Рок от канадския Университет в Ню Брънзуик на някои от сателитните снимки се виждат очертания на мрежа от улици и обект, който е възможно да бъде пирамида.

Откритията на Уилям ще бъдат публикувани в научен журнал и ще бъдат представени на бразилския Международен научен панаир през 2017 г.