“Ислямска държава” не се свени да вербува и деца в редиците си. Промиването на детски мозъци от групировката вече е на опасно високо ниво в Сирия, съобщават анализатори, цитирани от "168 часа" . За няколко месеца най-малко 400 деца са преминали през подготовка в тренировъчните лагери на ИДИЛ. Бойците, които все още не са навършили 18 години, стават част от специално създадено звено.

Причините ИДИЛ да внедри в бойните си редици и деца са финансови. Според експерти загубите, които търпят ислямистите при сраженията, са ги принудили да използват непълнолетни.

Много от юношите, обучени в лагерите, вече са участвали в сраженията с кюрдските опълченци по време на обсадата на град Кобани. Най-малко 30 от тях са дали живота си при сблъсъците.

Рядко екстремистите използват децата като атентатори самоубийци. Регистриран е само един подобен случай в Алепо. За сметка на това на няколко пъти

деца между 8 и 13 години

са извършвали насилие

над пленници

в записи, разпространени от "Ислямска държава".

Руски сайт успя да се срещне с "възпитаник" на един от детските лагери на ИДИЛ. Пред медията той споделя, че е обучаван да убива и да не се свени от зверствата, които му предстои да извърши. Петнадесетгодишният Фарси Фарес разказва за живота си на палач. За него да убиваш не е нещо трудно, защото мозъкът му не чувства и грам вина. Той го прави, за да изпълни дълга си.

ПАЛАЧ: За година невръстният Фарси Фарес успява да екзекутира двама души.

"Почти не помня как заклах първия. Емирът раздаде на всички таблетки, нещо като обезболяващо, често ни даваха такива. Когато хапчето започна да действа, той ми заповяда да прережа гърлото на военен, който беше пленник при нас. Всичко беше като в мъгла. Нищо не си спомнях, но и не се страхувах да го заколя", разказва младежът.

Момчето току-що е заловено от пост на сирийската армия в планините с няколко килограма експлозив в пазвата си. Той е слаб, изнемощял и с огромни очи. Всички се чудят къде е успял да скрие шахидския пояс.

Човек не може да го

нарече просто убиец.

Попаднал на грешното място в грешен момент, Фарси просто е принуден да прерязва гърла, за да не умре. Обещали му, че ако помогне да победят Сирия, един ден ще бъде началник на районното отделение на ислямската полиция и ще има 150 бойци под негово разпореждане. В детските сирийски очи това звучи като да си господар.

"В продължение на седмица момчето се стараеше да спечели доверието на дежурния на поста. Изпращаха го при нас като преговарящ, знаят, че войниците няма да пипнат дете. Терористите се намират в това село, напълно обкръжени. Преструвайки се на местен, момчето молеше военните за малко хляб и чиста вода уж за роднини. Днес той дойде отново, но момчетата забелязаха нещо странно в поведението му. Оказа се, че под тениската крие експлозив", обяснява един от офицерите, заловили 15-годишния ислямист.

Малко по-късно момчето проговаря за руски медии и разкрива всичко около живота си в тайните детски лагери на ИДИЛ. Разговорът се води в района на планинската верига Ал Кабямун в западната част на Сирия.

"Аз съм от Ливан, семейството ми живее недалеч от границата. Родителите ми не знаят, че съм отишъл да воювам. Един пакистанец ме извика. Запознах се с него в родното си село. Той събираше отряд, за да мине границата и да се присъедини към воюващите в Сирия муджахидини. След това този мъж стана наш емир, така се оказах тук", отговаря 15-годишният Фарси Фарес на въпрос за съдбата на своите родители.

Споделя, че е в този отряд от повече от година. Досега е екзекутирал двама души.

"Хванах го за косата, вдигнах главата му нагоре, сложих ножа до гърлото му. Пленникът ме молеше да спра. Емирът кимна и разбрах, че нямам право да бъда нерешителен. В същата секунда прерязах гърлото на мъжа. Всички, които стояха на площада, започнаха радостно да викат: "Аллах акбар!", и да стрелят във въздуха.

Командирът ме

поздрави за убийството

на още един гяур"

разказва Фарси.

Младежът обаче не само е поздравяван и хвален за убийствата, които е извършвал. Той често е насилван. По време на обучението си в лагерите децата като Фарси често са дрогирани с най-различни хапчета, за да се подчиняват по-лесно на господарите си.

"Веднъж ни изпратиха с още едно момче на позиция в гората уж за подкрепление. Няколко муджахидини чужденци бяха там от три седмици без смяна. Те ни посрещнаха, а вечерта ни накараха да сдъвчем някакви таблетки. Казаха, че на голяма височина не може без тях, главите ни ще започнат да се въртят. Ние приехме лекарството. След това един от тях започна да ни обяснява, че съгласно шериата, ако муджахидин е на война и наблизо няма жена, той има право на връзка с момче. Изнасилиха ни. След това разказаха на останалите мъже от отряда. Тогава емирът чужденец, който ме взе в отряда, нареди да бъда палач, за да си върна уважението на братята. Не ми оставаше друго, освен да направя това. След това имаше нови задачи", разказва момчето пред руското издание.