Разводът на родителите е тежко събитие за децата и още по-тежко за тийнейджърите. Няма съмнение, че този труден момент от живота може да се превърне в истински емоционален кошмар.

Някои деца в подобна ситуация трябва да се справят с пристъпи на паника, с промени в настроението, гняв и дори с депресия.

Няма нещо, което да може да подготви едно дете за изпитанието на развода на родителите му. И все пак, след като мине време (може да отнеме години) и то се справи с болката и объркването, то ще започне да се радва на щастието и спокойствието на своите майка и баща, които въпреки че вече не са заедно и са му причинили голям стрес с развода си, все пак са го научили на много полезни неща, пише  tialoto.bg.

Ето и 7 житейски урока, които всяко дете получава от развода на родителите си, но осъзнава чак в зряла възраст:

1. Човек трябва да обича родителите си като отделни индивиди.

Децата на разведени родители са наясно, че мама и татко са напълно различни индивиди и че няма такова понятие като „родителско тяло“. Всеки човек трябва да се опитва да прекарва време насаме с всеки от двамата си родители, за да научи много повече за тях като личности. Е, децата на разведени родители обикновено успяват да направят точно това и често резултатът е много положителен.

2. Децата на разведени родители се научават да ценят семейството.

Няма нищо по-болезнено за едно дете от това да види как семейната единица, от която то е част, се разпада напълно. В същото време това дете един ден ще се научи да цени връзката със своите най-близки хора (включително братя и сестри, баби и дядовци) защото няма да приема нищо за даденост.

3. Човек никога не трябва да стои насила в лоша ситуация.

Когато родителите на едно дете тръгнат да се развеждат, то ще бъде ядосано и тъжно и ще смята, че те би трябвало да могат да се помирят все някак. Когато детето порасне, то ще се научи да уважава решението на родителите си. Възрастният човек, преживял развода на родителите си, осъзнава, че никога не трябва да засяда в лоша ситуация. Той разбира, че разводът иска смелост и че много двойки се преструват, че всичко е наред помежду им, за да останат заедно, макар и нещастни.

4. Човек може да бъде приятел с бившата си половинка.

След като минат няколко години от развода им, екссъпрузите често намират път за помирение. Възможно е дори те да възстановят приятелските си отношения и да продължат да се грижат един за друг до края на живота си. Те като минимум се научават как да бъдат любезни един с друг и как да се уважават, въпреки различията си.

5. Човек се научава да не бъде егоист.

Човек наистина става по-широко скроен и по-малко фокусиран върху себе си след развода на родителите си, колкото и странно да звучи. Тъй като в някакъв момент майка му и баща му започват да се виждат с други хора, той се научава да приема това с уважение, надявайки се всеки един от тях да намери личното си щастие с нов партньор.

6. Липсата на здраво семейство не определя личния успех.

Всяко дете на разведени родители смята, че е обречено и че един ден и неговият брак няма да сполучи. Е, това не е точно така. Много деца на разведени родители успяват един ден да изградят здрави и щастливи взаимоотношения и дори работят повече върху своята връзка.

7. Нещата винаги се оправят.

Разводът на родителите учи на още едно нещо детето – когато има тежки моменти в живота му и то смята, че целият му живот е разрушен, изведнъж се появява светлина в тунела. Животът не е съвършен, но нещата все някога се оправят.