Ще трябва да могат да разработят проект на технически обект. Учениците ще избират професия с помощта на интернет.

Неотдавна просветното министерство публикува на сайта си работните варианти на новите учебни програми за всички класове. Те не са окончателни и по тях ще има корекции, но се оповестяват сега поради широкия обществен интерес към тях. След тях е и новият предмет "Предприемачество и технологии", който за първи път се въвежда още от първи клас.

Седми клас, в който учениците избират къде да учат, е ключов при обучението по предприемачество. В него с помощта на новите технологии учениците ще избират бъдеща професия. Проектите за нови програми предвиждат седмокласниците да намират и сравняват информация за професионалното образование, като по този начин се ориентират сами към каква гимназия да се насочат. Предвидено е също учениците да могат да

идентифицират собствените си силни и слаби страни

при избора на бъдеща работа. Обикновено консултантите по кариерно ориентиране споделят, че седмокласниците са недостатъчно ориентирани къде какво образование се предлага, затова най-често изборът на гимназия в тази възраст се прави от родителите им.

С въвеждането на предприемачеството като учебна дисциплина още от първи клас децата ще учат за най-популярните професии, така че в седми да имат основна представа за дейностите, с които те са свързани. В този клас учениците учат също как се изготвят рекламни материали и се правят маркетингови проучвания за създаването на бъдеща фирма. Те ще правят и рекламни клипове с видеокамери или таблети. Записано е, че ученикът в седми клас ще "може да описва основните форми на организация на фирма". Освен това тийнейджърите трябва да са в състояние да "илюстрират и обосновават процедурите за създаване на фирма", както и да създадат виртуален проект на своя собствена малка фирма. Учениците в седми клас освен това трябва да правят разграничения между личен, семеен и фирмен бюджет, както и да могат да разработят свои варианти за бюджет на малка фирма. Освен това има урок, при който учениците се учат да

групират приходите и разходите на фирмата

Сред новите знания е също способността им да проучват варианти за създаване на екологично стопанство. Предвидени са също и наблюдения в реална производствена среда.

Седми клас е и времето, когато учениците ще направят първи по-сериозни стъпки в областта на опознаването на техниката. Програмата предвижда те да могат да "разработят и защитят проект на технически обект", както и да познават начини за преобразуване и съхраняване на енергията. Едно от уменията им трябва да бъде разработването на чертежи с програмен продукт, както и владеенето на техническа терминология. Сред предвидените знания е и това да познават принципа на действие на токоизправителя. Седмокласникът трябва да е в състояние също да измерва налягане, скорост, електрически потенциал, да борави с понятия като винт, болт и гайка. Има и модул, свързан с кулинарията - учениците трябва да могат да създават различни видове ястия от националната и световната кухня чрез топлинна обработка. Предвидено е да могат да оценяват качествата на различни кулинарни изделия

от гледна точка на здравословното хранене

В този клас процентът на новите знания, които получават учениците, е сравнително нисък - едва 35 на сто. Залага се много повече на практическите знания и упражнения, които са 36 на сто от общия процент на заниманията.

В следващите класове знанията на младите предприемачи се обогатяват с познаване на видовете кредити и данъци, като целта е да им бъде изградена една по-широка икономическа култура. Те ще трябва да боравят с базови икономически понятия, да ръководят виртуални предприятия и дори виртуални банки.

Учиш онлайн, спортуваш на живо

Учебна платформа и спортен клуб предлагат летни занимания с отстъпки

Преди началото на лятото учебната онлайн платформа "Прознание" и ДФК "Лъвчетата" се обединяват в нова партньорска програма под мотото "Учи лесно, спортувай повече", която ще изпълни ваканцията с вълнуващи срещи и интересни занимания.

Първата образователна онлайн платформа с учител на живо и детският футболен клуб с близо 20-годишна традиция в обучението по футбол и плуване в София си подават ръка, за да стимулират развитието на децата чрез образование и спорт. Партньорите предлагат разнообразни летни курсове, които да развият и надградят талантите и интересите на децата от предучилищна възраст до 4 клас.

В тази връзка "Прознание" предлага 10% отстъпка от цената на многобройните курсове от лятната си академия за всички малки лъвчета, а детският футболен клуб е подготвил активна спортна програма - футбол, плуване, тенис на корт, баскетбол, волейбол, фехтовка и стрелба с лък. Платформата предлага обучение по различни учебни предмети в онлайн среда, като групите са от 6 до 9 деца.