Двама бивши правосъдни министри – Драгомир Йорданов и Антон Станков, ще бъдат изслушани от Управителния съвет на Националния институт за правосъдие. Йорданов и Станков се конкурират за директорския пост на Института, предаде репортер на БГНЕС.

Изслушването ще се проведе в сградата на НИП на ул. “Екзарх Йосиф” 14 от 10.00 часа и ще бъде излъчвана онлайн. Победителят трябва да бъде избран с квалифицирано мнозинство, т.е. с пет от седем възможни гласа.

Драгомир Йорданов има един мандат като директор на НИП. Преди това е бил заместник-директор от създаването на Института, в който се обучават магистрати след постъпването им в съдебната система. Йорданов бе служебен министър на правосъдието в кабинета на Марин Райков.

Пълен мандат като министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски има и другият кандидат – Антон Станков. Бившият наказателен съдия от години има адвокатска практика. Любопитна подробност е, че НИП е създаден именно в министерския мандат на Станков.

Изборът на бъдещия директор на НИП е в ръцете на седемчленен Управителен съвет, начело на който е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. В УС на НИП влизат още председателят на Върховния административен съд Георги Колев, както и гл. прокурор Сотир Цацаров. Правосъдният министър Екатерина Захариева, деканът на Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” Сашо Пенов, както и членовете на ВСС Светла Петкова и Мария Кузманова са останалите от членовете на управителното тяло на НИП.

Гласуването е явно, като за избран се счита този, който получи пет от седем възможни гласа. В случай, че никой от кандидатите не получи необходимия брой гласове, се провежда повторно гласуване. Ако при повторното гласуване не се проведе избор, се насрочва нова процедура, която следва да започне не по-късно от 14 дни. Това гласят правилата за избор на директор на НИП, които са приети на 29 март 2016 г.