Близо три седмици след широко рекламираната от прокуратурата като антикорупционна акция във Фонда за лечение на деца в чужбина, при която бяха показно задържани бившият му шеф Павел Александров и целият му екип, обвиненията по делото продължават да са твърде общи и без да описват някакви конкретни индивидуални деяния.

Това коментира в понеделник адвокатът на Александров Диана Ангелова. Както е известно, въпреки че първоначално прокуратурата обяви, че разследва корупционни и длъжностни престъпления във фонда, всъщност, от общо осем задържани обвинени бяха само петима, при това – единствено за участие в организирана престъпна група.

По думите на адвокат Ангелова до момента разследващите все още не са индивидуализирали ролята на всеки едни от предполагаемата група, като нито се споменават датите, на които са извършени предполагаемите престъпления, нито кой член на бандата какво точно е извършил.

Досега от държавното обвинение обявиха единствено, че имат доказателства за три съмнителни деяния – наемане на апартаменти в Париж на завишена цена, съмнителен подбор на едни и същи външни експерти при избора на болници в България за спешни случаи, както и използване на транспортни и логистични услуги в Турция.

В третия случай става дума за договорните отношения между Фонда за лечение на деца в чужбина и турската верига от болници "Аджъбадем", която малко преди акцията на ГДБОП осъществи крупна сделка по закупуването на българските "Токуда" и "Сити Клиник", влизайки ударно на родния пазар.

"Всъщност турската фирма има само един представител за България и това е Ходжев (задържаният по време на акцията д-р Гюрай Ходжев, представител на "Аджъбадем" у нас – бел.ред.). Друг представител за България няма и Александров всъщност работи, както сигурно и преди това се е работело, само с този представител. Той е единствен, като такъв с пълномощно от болниците в Турция, които явно сега се разширяват и аз така логически стигам до извода, че е възможно и това, което излезе, че те стъпват в България в по-широк мащаб с няколко болници, да е насочено към турския представител", коментира още адвокат Ангелова.

Помолена да уточни дали има предвид, че показната акция на спецпрокуратурата и ГДБОП във фонда всъщност е провокирана от сделката за закупуването на "Токуда" и "Сити Клиник", каквито подозрения се появиха в публичното пространство, защитничката на Павел Александров бе лаконична: "Мисля, че, както казва народът, с един изстрел – два заека. Защото там също може би има по-големи интереси, но това са предположения."

Тя коментира казуса пред медиите, след като придружи съпругата на Павел Александров – Мария - до ГДБОП, където тя бе призована на разпит в понеделник. По думите на Ангелова, клиентката й не е искала да се възползва от правото си да не дава показания като жена на обвиняемия, тъй като няма какво да крие.

Защитата е използвала случая, за да представи доказателства за собствеността на колекцията от юбилейни монети, часовници и златни накити, които бяха иззети от антимафиотите от сейф, ползван от семейството. Въпросните вещи бяха показани и в клипа на МВР от акцията, без обаче да се уточнява, че нямат абсолютно нищо общо с делото, с което бе породено впечатлението, че разследващите просто искаха да направят внушения за подкупността на Александров. Оказва се обаче, че ценностите са собственост на съпругата му, която ги е наследила от покойния си бивш мъж.

Адвокат Ангелова предположи, че те са били иззети като обезпечение при евентуална осъдителна присъда, тъй като и досега Александров няма повдигнати обвинения за подкуп или търговия с влияние. Добави и че в протоколите за изземването им има доста пропуски.

"Тук имаме папки с документи, но никой не знае какво има в тези папки. Така се описват – златист цвят, сребрист цвят. Те (ценностите – бел.ред.) нямат нищо общо с този фонд. Тази касета, която е била наета още през 1999 г., е наета от починалия съпруг и от семейството на неговата сегашна съпруга. Той (Александров – бел.ред.) не е имал никакъв достъп до този сейф. Самото семейство, повече от две години, не са отключвали тази касета, за да я ползват", каза още адвокатът.