Влизането на България и Румъния в Шенгенската зона ще бъде възпрепятствано от мерките на страните от Европейския съюз (ЕС) заради мигрантската криза в Европа. Това се казва в прогноза на американската частна разузнавателна компания „Стратфор“.

До момента миграционната криза не засегна толкова силно София и Букурещ, тъй като нито една от двете страни не беше част от Балканския маршрут на преминаване.

След споразумението ЕС-Турция от март и затварянето на гръцко-македонската граница обаче, мигрантите може да потърсят нов път към развитите европейски страни или на Запад през Италия, или на Север през България и Румъния.

Според „Статфор“ в такъв случай България ще е по-уязвима на бежанските потоци от Румъния, поради етническата и религиозна чувствителност, голямото турско малцинство и по-малкото общо население на страната.

Американците отчитат, че премиерът Бойко Борисов не иска страната ни да се превърне в алтернативен маршрут и обмисля съвместни сухопътни и въздушни операции с Македония с цел ефективен граничен контрол.

Миграционната криза обаче потопи възможността Румъния и България да бъдат приети в Шенген скоро. „Европейските нации вдигат гранични огради и ограничават движението между страните. Независимо дали по-голям брой бежанци ще влязат в (България и Румъния), цялостното нарастване на национализма и антишенгенските настроения в Европа ще навредят на шансовете на Букурещ и София да влязат в Шенген“, пишат от „Стратфор“, като отчитат още, че в Западна Европа имигрантите от България и Румъния могат да бъдат възприети като заплаха, сходна на тази от бежанците.