Да си част от голямо политическо събитие е доста изтощително в Северна Корея, където се очаква всеки да участва с ентусиазъм.

Преди началото на конгреса на управляващата Корейска трудова партия севернокорейците бяха призовани да работят извънредно, за да увеличат производството и да покажат привързаността си към лидера Ким Чен Ун. 

Тази "кампания на преданост" продължи 70 дни. И всичко това като добавка към часовете репетиции за грандиозните митинги, които ще осигурят наложителната демонстрация на национално единство, след като управляващата партия завърши първия си конгрес от десетилетия, пише Ерик Толмадж от Асошиейтед прес.

А как един уморен севернокореец разпуска? Бира. Бира. И още бира.

Въпреки че соджу - питие, подобно на водката, дестилирано от ориз - е може би по-популярно, севернокорейците наистина обичат своята бира, а Пхенян си има специална марка, наречена "Тедонган" на реката, която минава през столицата.

За разлика от соджу бирата е смятана за безалкохолно питие в Северна Корея и често се пие в барове на крак, където посетителите удрят по няколко бързи питиета, може би с малко сушена риба или ядки, преди да продължат по пътя си.

В типично севернокорейски стил Ким Йон Хюй - 29-годишна сервитьорка в бирария в нов жилищен квартал на Улицата на учените, вярва, че като сервира бира, всъщност служи на лидера.

"Много хора тук умеят да се забавляват", казва тя, докато разнася наливно пиво на клиентите, изпълнили почти изцяло бирарията в съботната вечер. "Харесва ми да ги виждам щастливи и искам да продължа да ги обслужвам, за да бъдат щастливи, изпълнявайки желанието на нашия лидер."

Бирата в заведението на крак на Улицата на учените се продава на литър срещу 500 севернокорейски вона. Това се равнява на около 8 цента чашата, ако се изчисли по неофициалния, но често използван курс от около 8000 вона за долар. Официалният разменен курс, който се използва на места, където има чужденци, е около 100 вона за долар.

За сравнение, най-високо платените работници изкарват около 600 хиляди вона, или 75 долара, на месец в завода за автомобилни гуми "26 март" в Пхенян - едно от местата в града, които са за показ и където чуждите журналисти, дошли за конгреса, прекараха по-голямата част от времето си, отразявайки работата в него, тъй като не бяха допуснати до конгресната зала.

Според заместник-директора на завода жителите на Пхенян имат повече пари в джобовете си, откакто севернокорейското ръководство започнало да прилага постепенно нови методи за увеличаване на промишленото производство в условия на засилващ се натиск заради санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН.

Промените - служителите предпочитат да използват тази дума вместо реформи - позволили на ръководителите на отделните предприятия да имат по-голяма свобода в определянето на заплатите въз основа на производствените резултати и приноса на работниците.

"Ентусиазмът на работниците се увеличи, а с това и заплатите, а икономическото ръководство стана по-гъвкаво, включително при продажбата на продукцията, доставките на суровини и в производствения процес", каза заместник-директорът на завода Ким Чхол Рьон. "Сега всичко е в пълна хармония."

Така че Пхенян, до дъно! Всичко ще се оправи.