В последните дни от мандата си и след съдебни перипетии генералният директор на БНР Радослав Янкулов преряза лентата на 9-ата регионална радиостанция на БНР в Кърджали.

Стартът на излъчванията бе предвиден за началото на януари т.г., но жалба от ВМРО с мотива, че радиото щяло да бъде турско, блокира плановете. Върховният административен съд се произнесе в полза на проекта и днес тържествено бе открита редакцията му в родопския град. Офисите са в пряко съседство с тези на общинското кабелно радио. За церемонията в сградата на стария Окръжен съвет се събраха много политици, общественици, фенове на БНР, ръководители и репортери от другите регионални радиостанции.

„Извинявайте, че чак сега успяхме да създадем и да дадем живот на тази радиостанция. Защото Кърджали и хората в околността винаги са заслужавали да имат досег до информацията, до разнообразието на новините и материалите, такъв, какъвто имат всички слушатели на радиото. Имам чувството, че Радио Кърджали със самото си раждане взима една малка преднина. Днес сутринта, когато започна излъчването в 9 ч. сутринта долу на входа се запознах с Гюлбие от село Слънчоглед и е дошла специално заради откриването на радиото“, заяви Янкулов и тук трудно сдържа сълзите си. Жената се оказала почитател на турската секция на Радио България и обичала БНР. „Такова нещо не беше се случвало в моята биография при всичките дълги години на работа в радиото. Открил съм 4 радиостанции, само при церемонията на една от тях, тази на радио „Експрес“, е присъствал кмет, тогава Стефан Софиянски, а днес и кметовете от региона“, посочи генералният директор. Той благодари на Хасан Азис за съдействието, оказано „преди първата секунда на идейния проект“. Това ще бъде едно истинско, наше и любимо радио, зарече се Радослав Янкулов.

Пред БГНЕС той заяви, че докато в началото предаванията ще бъдат 3 часа, проектът предвижда разширяване на програмната схема до 18 часа в денонощието, както и увеличаване на репортерските екипи.

Кметът на Кърджали Хасан Азис определи деня на откриването на радиостанцията като исторически. „Ако днес празнуваме 9 май като ден на победата над хитлерофашизма и като ден на Европа, Кърджали вече ще го отбелязва и като раждането на ефирното радио. От този ден нататък Кърджали става ефирен град, досега имахме само кабелно общинско радиозис. Той препоръча на репортерите от новото радио да проверят сигнала на жената на имамина в село Орешница, която през ден звъняла в БНР, за да търси подкрепа за водоснабдяването на селото и уточни, че в случая става дума за огромна степен на доверие. Азис изрази надежда, че всички заедно ще възпроизвеждат само добри новини за града и региона. Екипът на новата редакция на „Гласът на Родопите“ се състои от 9 души, ръководител е дългогодишният кореспондент на БНТ Красимир Момчилов.