Русия е готова да работи върху съвременна извънблокова система за безопасност. Това заяви руският президент Владимир Путин в реч по време на Парада на победата за 9 май на Червения площад.

“Русия е отворена за обединени усилия с други правителства, готова е да работи над създаването на съвременна, извънблокова система за международна безопасност“, посочи той.

Президентът отбеляза, че уроците на историята показват, че мирът на планетата не се утвърждава сам по себе си. Той призова за бдителност и обърна внимание върху недопустимостта на двойните стандарти и „късогледото съдействие на онези, които имат нови престъпни замисли“.

„Днес цивилизацията отново се сблъска с жестокост и насилие, тероризмът се превърна в глобална заплаха. Ние сме длъжни да победим това зло“, подчерта руският президент.

След речта му на Червения площад се състоя военен парад по повод 71-годишнината от победата във Великата Отечествена война. В него взеха участие 10 000 души, 135 единици бойна техника, включително най-новите танкове „Армата“, бронетранспортьори върху платформите "Бумеранг" и "Курганец", зенитните системи С-400 "Триумф", пусковите установки за балистичните ракети "Ярс".

Над Червения площад на височина от 150 до 400 метра прелетяха 71 самолети и вертолети. Още днес личният състав и техника ще започнат да се връщат в поделенията си.