Ако ГЕРБ подкрепи ветото на президента, ще трябва да се разделим. Не се съмнявайте, че НФСБ ще напусне коалицията, ако промените в Изборния кодекс не се приемат. Който иска да гласува, да дойде в България. Грабнали си чукалата и искат българската държава да им плаща секция в чужбина, в която да гласуват.Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR във връзка с наложеното от президента Плевнелиев вето върху промените в Изборния кодекс.

Симеонов припомни, че точката за ограничаване влиянието на Турция върху изборите в България е заложена още от 2011 г. и от партията ще настояват тя да остане. От думите му стана ясно, че от Патриотичния фронт имат среща с премиера Бойко Борисов, на която ще поставят ребром въпроса.

"Той е лидер на партия, която има мнозинство в парламента, от тези 84 депутати зависи дали ветото ще мине или не. "Протестна мрежа" са политически рекетьори на заплащане. Тази група обслужва политическите амбиции на президента Плевнелиев. Говоря от името на 250 000 човека, които са гласували за Патриотичния фронт. Хората, които са срещу промените, никой не ги е упълномощил. Как така няколко човека говорят от името на българите в чужбина?", коментира още Валери Симеонов.

Стефан Манов, който от няколко години живее във Франция, не е съгласен с мнението на Симеонов и настоя, че промените в кодекса не отговарят на обществения дебат, който още не е приключил.

"Проблемът с Патриотичния фронт е проблем за българската демокрация. Никой от управляващата коалиция не е подписал, че е съгласен с предложенията на патриотите. Те казаха, че бутат правителството, ако другите от коалицията не са съгласни. Трябва да убедим управляващите досегашните текстове да бъдат върнати едно към едно", заяви Манов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него бързите действия на българите в чужбина и срещата с премиера са в основата на наложеното от президента вето на предвидените промени в Изборния кодекс.

"За нула време се събраха 6000 подписа. Безспорно е, че след срещата с премиера успяхме да обърнем общественото мнение, както и това на някои политици. Това са елементите, които са в основата на ветото, което наложи президента", каза Манов.

Димитър Иванов, който от години живее в Цюрих, смята че живеещите в чужбина наши сънародници трябва задължително да имат единен говорител в България.

"Нямаме лице, което да ни представлява. Крайно време е усилията ни да бъдат облечени в представителност. Българите по света написахме писмо и го предадохме във Виена на президента Плевнелиев. Хиляди българи следят със затъен дъх случващото се. Валери Симеонов дълбоко обиди сънародниците ни, които живеят в чужбина", коментира Иванов.