Германският земеделски министър предизвика нови съмнения около осъществяването на спорното споразумение за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ / TTIP), след като заяви, че САЩ не са готови да направят „никакви сериозни отстъпки“ по него.

Министър Кристиян Шмид е поредният висшестоящ политик в Европа, който отправи критики към американския подход в преговорите, пише британското издание „Индипендънт“.

„До сега те дори не са направили какъвто и да е било сериозни отстъпки“, посочи Шмид пред германски медии. Той допълни още, че американските преговарящи са се объркали, ако си мислят, че „те могат да примамят германците с отстъпки в автомобилния сектор“.

По отношение на възможни отстъпки в един сектор за сметка на друг министърът посочи, че „ние няма да пожертваме нашите високи стандарти за безопасност на храните в замяна на одобрение на европейските автомобилни мигачи“.

По-рано миналата седмица френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция ще отхвърли споразумението за ТПТИ в сегашния му вид, тъй като Париж е против „нерегулираната свободна търговия“. От своя страна германският канцлер Ангела Меркел повтори правителствената линия в Берлин като заяви, че ще направи „всичко, за да завърши преговорите“ преди края на тази година.