БЛИЗО 60 УЧАСТНИЦИ СЪБРА СЪСТЕЗАНИЕ ПО РИБОЛОВ ЗА ДЕЦА

„Л И П Н И К – 2016”

 

Много деца любители на риболова и техните семейства събра провелото се в неделния ден състезание по риболов за деца „ЛИПНИК – 2016“ на северния бряг на езерото в Лесопарк „Липник”. Събитието беше посветено на 9 май – Деня на победата и Деня на Европа. Организатори на риболовната надпревара бяха Движение „Русофили” – клон Русе и Клуб по спортен риболов „МАЧТИЙМ” – Русе. Целта на състезанието бе популяризиране на спортния риболов сред децата, приобщаването им към идеята да опазим чисти горите и водите на България и насърчаването им да са по-често сред природата. Събитието се проведе под патронажа на Община Русе, в рамките на програмата „Русе - Европейски град на спорта 2016”, с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.

Право на участие в състезанието имаха деца на възраст от 4 до 14-годишна възраст, а най-малкият участник Ивайло Георгиев бе едва на 3 години и половина. Лошото време не попречи на 57 малки любители на риболова, да хвърлят неуморно въдици в езерото, в оспорвана надпревара за най-голяма уловена риба и най-много улов.

В първата възрастова група от 4 до 10-годишна възраст включително, на трето място се класира Иван Паришков на 9 години, а на второ Магдалена Тончева на 10 години. Победителят, 8-годишният Ивайло Дамянов, грабна първото място с улов от 840 грама.

Във втората възрастова група от 11 до 14 години, класирането в челната тройка е: трето място за Елеонора Любомирова на 11 години, второ място зае Марио Дамянов на 11 години, а първенец стана Владимир Събев на 13 години с улов от 760 грама.

Наградата за най-голяма уловена риба отиде при 9-годишния Калоян Кънчев, с рибка тежаща 320 грама.

След претеглянето на уловените рибки, те бяха върнати отново в езерото.

За всички състезатели имаше подаръци от партньорите подкрепящи събитието, медали и грамоти.

За публиката на оспорваното състезание се проведе томбола с предметни награди. За доброто настроение на младите риболовци, след края на оспорваната надпревара, с няколко музикални изпълнения, се погрижиха техни връстници.