Новият председател на БСП Корнелия Нинова обеща втвърдяване на опозиционния тон към правителството и алтернатива. Това коментира тя пред журналисти след края на заседанието на 49-ия Конгрес на партията.

"Много неща трябва да се свършат. Първо да започне промяната вътре в партията, организационно обновление, кадри, подготовка на млади хора. След това много силно втвърдяване на опозиционния тон към правителството и това, което се случва в България, и изготвяне на алтернатива", заяви Нинова.

Поставих една цел пред другарите и по реакцията разбирам, че те я приемат - до края на годината да изработим алтернативен национален план за извеждане на България от това катастрофално състояние, добави тя.

Попитана как ще продължи диалогът й с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Нинова отговори: "Твърдо и както досега".

Тя коментира, че е получила гласовете на хората, които искат да променят БСП, за да я направят по-силна. Още вчера видяхте, че другите кандидати, които бяха за промяната, взеха гласове, очевидно днес това желание за промяна се преля към мен като останала на балотажа срещу Михаил Миков, добави тя.

Голямата задача е да не допуснем никакво разцепление и разочарование в БСП и тези, които не спечелиха, да делят партията, коментира Нинова. Тя посочи, че ще се обърне към всички кандидати за лидерския пост, към бившия председател Михаил Миков, от утре заедно да вървят напред, обединени зад идеята, каузата, програмата на БСП. Имаме много общи неща, те са много повече от това, което би ни разделило, отбеляза Нинова.

На въпрос дали промяната включва съюз с АБВ за президентския вот, новият председател на БСП посочи, че досега тази тема не е обсъждана в партията, а сега има изцяло нов Национален съвет. Предстои да проведем този разговор в колективните органи, в никакъв случай не очаквайте това аз да го решавам сама, заяви Корнелия Нинова. В отговор на въпрос тя каза, че няма намерения да се кандидатира за президент.

Имаме нов Национален съвет, така че ще имаме ново Изпълнително бюро, коментира още Нинова относно промени в ръководството на партията.

По повод избора на Нинова, президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че винаги с жени е работил много добре, защото жените са емоционални. По думите му жена начело на БСП е ново за партията. Оптимист съм, нашата идея е оптимистична, коментира той.

Според Станишев Нинова осъзнава трудностите и рисковете от разделение в партията. Ние прекалено много енергия хвърляме във вътрешни боричкания, които само отслабват БСП, а трябва да използваме тази енергия срещу нашите политически опоненти и за добруването на хората, посочи той. Отговорността е голяма, проблемите са много, очакванията също, каза още той.

Сергей Станишев заяви, че е пожелал успех на Корнелия Нинова и е споделил неговите виждания какво би било полезно за БСП.

Възлагаме на тази фина жена Корнелия Нинова да подреди дома - БСП, заяви по-рано Стефан Данаилов.

По думите му на горещия стол много лесно се сяда, но много лесно се пада. Той пожела на Нинова успешна работа, да ограничи мечтите и много да внимава с обкръжението си. Тази работа с деликатност не става, за съжаление партия се управлява и с малко юмрук, посочи Данаилов.

Той определи досегашния лидер Михаил Миков като "един от най-ценните кадри на БСП".

Най-големите ми страхове са свързани с това какво ще се случи утре, посочи той. По думите му роенето на БСП на други леви партии не е добре. Още един такъв ход и нас ни няма, предупреди Стефан Данаилов.

Какво би било, ако конгресът възприеме едно правило - при провал на партията на избори председателят благодари и се оттегля, коментира още той.