Българският представител в Евровизия 2016 Поли Генова определи второто си участие в престижния песенен конкурс като истинско чудо, което не е очаквала. Това тя заяви по време на официалната пресконференция на българската делегация, която се проведе късно снощи в Стокхолм, съобщиха от БНТ.

"Евровизия не е просто концерт и телевизионно шоу, а огромно музикално събитие и приключение за мен. През 2011 година в Дюселдорф бях по-млада и не толкова уверена. Тогава за първи път стъпих на толкова голяма сцена пред 30 000 души в залата. Пет години по-късно съм различна, защото през това време преминах през много предизвикателства. Сега наистина знам коя съм и накъде вървя", каза Поли Генова.

На срещата с чуждестранните журналисти тя бе придружена от ръководителя на българската делегация за "Евровизия" Йоана Левиева-Сойър, композиторите Борислав Миланов и Йоаким Персон и шведската хореографка Амбра Сучи.

Композиторите на "If love was a crime" за първи път разкриха пред медиите историята около създаването на песента.

"Имах щастието да работя с Поли през 2011 година за нейното първо участие в "Евровизия" с "На инат". Тя ми се обади и ме попита дали смятам, че за няколко дни можем да направим още една добра песен. Отговорих й, че веднага трябва да дойде във Виена, където работя. Така започнахме проекта, а след това го завършихме в София. Три часа преди да изтече крайният срок бяхме готови", разказа Борислав Миланов.

"Аз бях в Лос Анджелис, където работех по друг проект, когато ми казаха, че незабавно трябва да се върна за песента на Поли Генова. И от Америка директно кацнах в София, където финализирахме "If love was a crime", с което много се гордея", допълни Йоаким Персон.

Шведският композитор присъединява по-късно към екипа и известната хореографка Амбра Сучи, която има сериозен принос за победната песен "Еуфория" на Лорийн през 2012 година на "Евровизия".

"Песента на Лорийн е една от любимите на всички ни и сме изключително щастливи и признателни, че Амбра се съгласи да създаде сценичната концепция на България тази година", заяви Йоана Левиева-Сойър.

Амбра Сучи определи посланието на "If love was a crime" като много силно, което ще проличи от хореографията. "Песента на Поли е посветена на любовта, с голям заряд е, защото има за цел да обединява хората, призовава ги да не спират да се обичат", каза още тя.

Иновативният костюм на Поли Генова ще подсили внушението на песента. Зад идеята за неговото създаване стои дизайнерката Антония Попова, а светлинните ефекти са дело на български професионалисти от филмовата индустрия.

"В този костюм се чувствам като посланик на светлината и любовта. Много е ефектен и необичаен, но аз мога да поемам рискове, защото имам силна интуиция", коментира Поли.

Българската делегация определи втората репетиция на Поли Генова като много успешна. С екипа на "Евровизия" се коментират всички детайли по нейното сценично представяне, за да се постигне най-добрият ефект при изпълнението на "If love was a crime" на концерта в четвъртък.