Представленията на Астор отдавна надминаха цифрата 20 хил. На практика броят им започна да нараства след 15 октомври миналата година, когато той направи юбилейния си спектакъл в НДК.

Малко по-късно научава, че е сред малкото илюзионисти, задържали се на сцена толкова години. И май е единствен с 20 000 представления.

“Когато подготвях спектакъла, го казах на шега, но вече се замислям сериозно да кандидатствам за Книгата на Гинес”, казва днес Антраник Арабаджиян, когото всички познаваме като Астор.

Същевременно е потънал в работа, защото подготвя тазгодишния “Фестивал на магичния ден”. Той ще бъде в края на септември или началото на октомври. Астор го организира по повод навършването на 40 години от първия фестивал на магията у нас. Негов създател е именно той.

Има и още един повод - миналата година се навършиха и 40 години от създаването на първия клуб на маговете в България.

Малко хора знаят, че

Астор никога

не репетира

Не иска номерата му да са заучени, за да не изглеждат фалшиви на сцената. Затова винаги импровизира, което му докарва сценична треска, но и сладко вълнение. “Да репетират тези, които не могат”, казва с усмивка вълшебникът.

Така без репетиции се подготвя и за фестивала.

Голяма част от костюмите, които ще се използват в магичния ден, имат своята история. С един от тях - дреха с египетски елемени, Астор е бил облечен, когато получава “Златният Оскар” от Международното братство на маговете.

Фестивалът ще стартира със семинари за млади магьосници и базар за фокуси. Те представляват указания от магьосник как да се направят определени номера и каква е тайната им. Фестивалът ще бъде в Театъра на българската армия, който приютява и други спектакли, свързани с магията. Всички представления на Ненчо Илчев от “Комиците” например също са там.

В много от спектаклите си Астор кани свои приятели и колеги от различни страни. И този път ще е така. Маг номер едно в света - Джеф Макбрайт, е сред поканените гости. Както и колеги от различни балкански страни. Джеф Макбрайт е добър приятел на Астор, който изпълнява негов номер - “изливане на две чаши вода”. В него магът обръща пълните чаши, но водата не пада.

“Аз също съм вземал идеи от колеги. Не всичко измисляш ти. Главният режисьор на цирка - Парис Николов, ни съветваше: “Крадете, вземайте, но не вулгарно, не да кажеш, че това е твое, а да го направиш елегантно и да го промениш по свой начин”, разказва Астор.

За сценичните ефекти в големия спектакъл на фестивала се грижи Люстан - колега и добрър приятел на Астор. Той също е магьосник и от десет години прави светлините, пушеците и светкавиците в представленията на Астор.

Антраник Шаварш Арабаджиян

става магьосник

заради баба си

Когато е на 5 години, тя му показва първия номер, който се прави с масивен пръстен. Пръстенът преминава от единия върху другия пръст, изчезва и се появява неочаквано. Фокусът се извършва бързо, а Астор го украсява по свой начин. До 10-годишна възраст момчето вече знае четири номера. А петия научаваот клоун в цирка и изпълнява този фокус и до днес.

Магията го преследва и когато негов съученик, с когото Астор седи на един чин девет години, му дава да ползва кутия за фокуси.

Астор запалва и близките си, които често му помагат за големите спектакли. Като малка дъщеря му Арус сама прави свои магии, дори участва във фестивали, но днес се занимава повече с организацията.

Внучката му около година играе Чарли Чаплин в любимият номер на мага - “Комично шоу с Чарли”. С този номер той пробива в Европа. Днес иска да го възстанови, защото според специалистите това е най-силната му игра на сцена. Българската публика не го познава, тъй като е игран главно в чужбина.

Сестра му Соси е участвала в друг любим номер - с бутилки и чаши, с който той печели “Златният Оскар”. Тя е неговата първа асистентка и заедно правят спектакъл в Токио. Тогава той е на 25 години, а Соси - на 21.

За спектаклите му помагат и негови ученици. Методът на илюзиониста към тях е различен от този на негови колеги. Той ги оставя сами да развиват номерата си и често те играят на сцената редом с него.

Да разчита на помощ от асистенти, обаче се е отказал още след първите си стъпки на сцената. На фестивал в родния си град Шумен той взема помощници, които събарят масата за номера. Малко по-късно същия ден Астор играе в театър, а номерът му е със заек. Когато магът показва, че цилиндърът е празен,

заекът се изпишква

и номерът е разгадан

от публиката

Оттогава той се отказва да е зависим от друг, освен от себе си.

Всяко излизане на сцена за мага има връзка с нещо любимо за него. Той свързва играта си или с любимо число, или я посвещава на някого в залата.

Такова число за Астор е 111. Тъй като през 2016 г. се навършват 111 години от рождението на Мистър Сенко, неговият последовател ще направи спектакъл в 111 минути.

Преди време илюзионистът организира магична вечер в ресторанта си в памет на Мистър Сенко. Толкова много се развълнувал, докато правел някои от номерата на легендарния магьосник, че се разплакал на сцената.

След 20 000 представления сценичен опит е трудно магът да бъде изненадан от колегите си, но и това се случва през 1990 година в Лас Вегас. Там отива да гледа японския магьосник Шимада, чието шоу е в казино. В края на спектакъла водещият обявява, че жена ще лети във въздуха, т.нар. левитация. До този момент номерът не е изпълняван никъде по света и оставя Астор без думи. Той несъзнателно се качва по стълбите на сцената, за да види какво има отзад, и разбира тайната на номера.

Същата година Астор работи във Вегас и посещава отново шоуто на Шимада. Тогава се наслаждава на магията като зрител, защото за първи път не успява да разбере веднага как се е случил фокусът.

През годините Астор работи не само в чужбина, но и по големи заведения на Черноморието. Най-често е имал ангажименти в “Ханска шатра” в Слънчев бряг. Заведението е посещавано от чужди дипломати, а последният коктейл на “Златният Орфей” се прави там.

Един път и Тодор Живков влиза да гледа Астор в “Ханска шатра”. Магът прави номер с пинг-понг топки, който сам е измислил, не е заснеман и е негов коронен номер. Пинг-понг топките излизат от устата на Астор, без да е ясно откъде се появяват. Започва фокусът, но топката пада от ръката на илюзиониста и подскача нагоре. Пада и втората топка и Астор се ядосва. Ритва топката, тя се насочва към купола на заведението, а след нея нагоре литва и обувката му. Когато тръгва да пада, той си помислил: “Е сега ми отрязаха главата”, защото тя можело да уцели масата на някой от големците. В цялото голямо заведение масите били плътно една до друга и само в средата се бил образувал малък триъгълник. Обувката пада точно в него, а късметът спасява Астор.