Планер на „Еърбъс“ извърши тестов полет, на който се гледа като на осъществяване на целта за полет до ръба на космическото пространство и пионерска стъпка към стратосферата, предаде АФП.

Полетът на Perlan2 от писта в американския щат Невада продължи само няколко минути, а не както беше планирано между 30 мин. и два часа. Това стана поради силния дъжд в района на теста, а специалистите твърдят, че най-добрите полетни условия за изпитание на самолета са при сухо време, каза главния пилот Джим Пейн.

„Беше кратък полет“, казва вторият пилот Том Ендърс. „Поради облаците ние не можехме да видим повече, в противен случай щяхме да сме още горе.

Полетът е част от серия тестове през последните няколко месеца в планински район в близост до курорта Лейк Тахо. Целта е проверка за това как се държат самолетът и екипажът при условия, за които се твърди, че са близки до тези на Марс, при много разредена атмосфера и свиреп студ.

„Еърбъс“, който подкрепя групата Mission Perlan 2, която започна амбициозния проект, иска планерът да се изпробва при всякакви условия и сценарии на различни вибрации и натоварване.

Дизайнерите на самолета искат да докажат, че той с извънредно дългите си и тънки криле, е в състояние да устои на натоварване, което би разрушило самолет с по-слаба конструкция. Така че по време на продължилия едва няколко минути полет са били изпробвани стабилността, скоростта и ефикасността на Perlan на височина от 2130 м.

Проектът Perlan 2 събира за реализирането си известни авиоексперти и авиационни инженери за разработване на космически планер. Компанията „Еърбъс“, заинтересована от изграждането на самолет, който да е в състояние да лети над използваните до момента височини – което потенциално би довело до сакращаване на продължителността на полета и разхода на гориво – отдели за проекта 4 млн. долбара, което я прави един от най-големите инвеститори в него.

Планерът е с разпереност на крилете 30 м. и тежи около 815 кг. е създаден да може да използва възходящите въздушни течения на височина около 27,4 км., макар че там плътността на въздуха е една 2% от тази на морското равнище.

Екипът, разработващ Perlan, се надява планерът да подобри предишния рекорд по височинност на полета, който датира от 1975 г. и принадлежи на американския шпионски самолет SR-71 Blackbird. Опитът ще бъде извършен, след като по-късно през годината екипът на Perlan се премести в Аржентина.

За „Еърбъс“ истинското предизвикателство е да успеят да изведат на ръба на Космоса планер, тежащ заедно с екипажа си около 1 тон и без използване на ракетно гориво.