Конгресът на Българската социалистическа партия се събира за два дни в зала 1 на НДК, за да избере председател и национални ръководни органи на партията.

В заседанието на 49-тия Конгрес участват 782 делегати от цялата страна и около 2 000 гости, сред които представители на коалиционните партньори от "БСП лява България", на местната власт, синдикати, работодателски и граждански организации и представители на медиите, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Форумът е уважен от генералния секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла, президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, както и от политици и дипломати от Европа и света.

Номинираните за председател на БСП са 28, сред които досегашният лидер Михаил Миков, депутатите Корнелия Нинова и Красимир Янков.

Предложенията за членове на Националния съвет са 571, от тях 106 са по заложената в Устава на партията "младежка квота". Предложенията за председател на Общопартийната контролна комисия са 21.

Конгресът започна с политически доклад на председателя Михаил Миков и отчети за дейността на Националния съвет на партията и за парламентарната дейност на БСП в Народното събрание и в Европейския парламент.

Михаил Миков: Дясното роди неравенства и несправедливост

БСП чертае единствено възможната алтернатива. Социалната държава изисква уверени стъпки и решителни действия Българската демокрация е болна, а симптомите на това заболяване са недоверие в институциите и политиката, огромни социални и икономически неравенства, размиване между лявото и дясното.

Това заяви председателят на Националния съвет на БСП в политически доклад пред делегатите на 49-я Конгрес на БСП.

Според лидера на социалистите дясното управление на страната, което е доминирало в последните 26 години, е родило бедност и несправедливост.

Очаква се гласуването за национални ръководни органи на партията да започне в 18.00 часа. Според Устава на БСП изборът е таен.

Във връзка с постъпили в Националния съвет на БСП сигнали от страната, ръководството на партията категорично заяви, че не е ангажирало която и да било социологическа агенция у нас, с провеждането на проучване, телефонен сондаж или изследване на нагласите в делегатския корпус за 49-ти Конгрес на БСП.

Ръководството на партията счита, че това е поредният манипулативен опит да се влияе върху обективните решения, които ще вземат делегатите на най-висшия партиен форум.

Утре заседанието на Конгреса ще бъде подновено в 9.30 часа и тогава ще бъдат гласувани Политическа платформа на БСП, етапен доклад "България и БСП - състояние и перспективи за развитие" и Политическа декларация "125 години БСП".