Кения се готви да закрие бежанските лагери, намиращи се на нейна територия, тъй като те представляват тежко икономическо бреме за страната, значително влошават положението с престъпността, а също така създават екологични проблеми.

Това решение засяга и лагера Дадааб – най-големият бежански лагер в света, който се намира на границата със Сомалия и в който живеят около 300 000 бежанци.Ако лагерите в Кения бъдат закрити, без подслон ще останат 600 000 души. Властите в Найроби също така разпуснаха и Департамента за бежанците, съобщи Франс прес.

Бежански лагери в Кения има вече от 25 г., напомни Каранджа Кобичо, представител на министерство на външните работи. По неговите думи в лагерите биват набирани екстремисти за участие в групировката „Аш Шабаб“, която е свързана с „Ал Кайда“, които извършват нападения на територията на страната.

През 2013 г. Кения подписа споразумение за доброволно репатриране на бежанците с правителството на Сомалия и с комисията по бежанските въпроси на ООН. Само че, каза Кибичо, процесът се осъществява твърде бавно.

В лагера Дадааб живеят предимно бежанци от Сомалия. В лагера Какума, който също ще бъде закрит, живеят около 190 000 души. Като цяло това са бежанци от Южен Судан, които са напуснали родината си заради гражданската война там.

Против закриването на лагерите са правозащитните организации Хюмън райтс уоч и Амнести и нтернешънъл. Според правозащитниците властите в кения не били предоставили доказателства за това, че бежанците са свързани с радикалните ислямисти. Првозащитниците предлагат властите в кения да помислят за интегрирането на бежанците, много от които вече в течение на доста години живеят в лагерите.