Вече са ясни и първите сметки колко общо сме похарчили за Великден. За четирите почивни дни само през дебитните си карти сме похарчили над 120 милиона лева и то само в България. Данните са на националния картов оператор "Борика".

В чужбина с карти от български банки са платени още около 14 млн. лева.

Празниците са време за олекване на джобовете и за търговците, и за купувачите. За да закърпим дните до края на май, според психолозите, финансовите ни пътища са два. 

"Ако имам един бюджет и за обувки, и за агнешко, и за букет на любимата, най-вероятно след Гергьовден букетът ще е по-малък. Има и друг принцип: Чърчил казва: като не ти стигнат парите или като свършат, трябва да работиш повече", обяснява пред Нова тв психологът Никола Йорданов.

Въпрос на избор кое ни е по-удобно - двойни усилия или харчове наполовина. Но има и предупреждение: Да не разчитаме много седмицата след празниците да ни донесе приходи.

"Дори германците, които са много дисциплинирани и имат система за качество - в понеделник, след мача, след напиването, общо взето качеството е малко по-ниско", добавя психологът.

Печеливши по време на празниците са курортите и заведенията, както и хората, които са надраснали "синдрома на бедността" - презапасяването с храна.

"Няма нужда да купуваш две агнета, защото някой щял да дойде. и да дойде - ще му сложиш нещо друго", казва още психологът.

А загубите са за държавата. "Като има празници няма много глоби и скоби в центъра на София, може би КАТ и тия с паяците губят най-много, когато София се поопразни", добавя той.

По данни на "Борика", най-много пари сме похарчили с карта миналия петък, а най-малко - на самия Великден - тогава вместо пред банкомата сме седели на масата.