Нов протест се очаква тази вечер в Раднево, предава кореспондентът на БГНЕС за региона.

Напрежението в града тръгна в началото на седмицата след скандал и побой за отнето предимство на пътя. Трима мъже бяха пребити от жители на ромската махала. Съдът остави биячите за постоянно в ареста. Двама 17-годишни пък минаха по бързо производство заради нападение на полицаи.

Днес пристигнаха около 20 камионетки на жандармерия от цялата страна. Водните оръдия, които вчера бяха разположени на два поста пред ромската махала, отново са в готовност в случай на размирици.

БГНЕС показва кадри на ромския квартал в Раднево от въздуха. Голяма част от къщите са построени незаконно. Граждани вече започнаха подписка за премахване на незаконните къщи.

Един от задържаните за побоя и сочен за главен генератор на напрежението е 39-годишен криминално проявен, по прякор Сурай. Той е собственик на два магазина. Преди няколко дни кметът на Раднево Теньо Тенев съобщи, че: „Ще бъдат предприети мерки по Закона за устройство на територията и ако бъде доказано, че двата търговски обекта са незаконни, ще бъдат премахнати”.

Вчера на територията на града беше проведена и специализирана полицейска операция за осигуряване на обществения ред по време на провежданите протестни действия. Само на вчерашния протест около 1300 души излязоха на улицата. Ден по-рано, по време на протеста от 4 май пък бяха ранени няколко полицейски служители. Тогава около 2000 души протестираха.