Втората половина от седмицата ще се затопли и от вторник – сряда пролетта ще напомни за себе си, но след това в петък, събота, неделя (13 – 15 май) отново ни очакват превалявания, съобщиха метеоролозите към БАН.

Днес, утре и в понеделник чадърът трябва да е неизменно с нас, защото тези дни все още в следобедните часове ще вали. От вторник (10 май) нататък времето ще е с една идея по-стабилно и ако има някъде валежи, те ще са по-скоро изключение. Ще бъдат на отделни места, изолирани в страната и главно в планинските райони на Западна България. Температурите, разбира се, ще се повишат и ще се радваме и на повече слънчеви часове.

Така най-вероятно към четвъртък - петък (12 – 13 май) ще имаме температури от порядъка на 25 – 30 градуса, което е доста по-различно от това, което беше досега. За съжаление това ще е за кратко.

Приближава един доста добре развит средиземноморски циклон, така ще приближи студен атмосферен фронт, който отново ще лабилизира въздушната маса над страната и пак ще има условия за краткотрайни валежи с гръмотевици и градушки. Така че и следващият уикенд времето няма да е благоприятно за занимания на открито.

Очаква се около 14 май процес с понижение на температурите и нови валежи. Два- три дни, в които отново ще има доста превалявания. Това ще продължи до 20 – 22 май и от тогава отново ще има малко по-стабилно време и повишение в температурите.

Така този месец ще си отиде с температури близки и малко по-ниски от месечните климатични норми за страната ни. А валежите в по-голямата част от страната ще са над нормата.