Гергьовден е един от най-почитаните празници в България.

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра. Според народните поверия Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците.

Традицията повелява на този ден да се коли агне, това трябва да бъде първото агне родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.

На този празник е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. На нея освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци. Например маруля, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара.

Агнешкото е в основата на празничната трапеза, а то може да бъде приготвено по много начини. Най-хубавото агнешко е изпеченото цяло агне на шиш или в пещ на бавен огън. Много от домакините, купуват само агнешка плешка или бут и с нея приготвят кебап. Свежа и вкусна рецепта е агнешко с пресен лук и чесън, тъй като зеленчуците придават изключителен вкус на месото. Вкусен и лесен вариант, в който се комбинира основното и гарнитурата в едно е пълнената агнешка плешка. Тази рецепта спестява време и изглежда чудесно на трапезата. И още една идея, ако семейството се състои от малък брой членове - агнешки котлети със зеленчуков сос. Така се спестяват средства и време в приготвянето на цяло агне. Но пък се спазва традиция, а и месото е чудесно.