Равносметката от лудата нощ на протести срещу четвъртък в Раднево е трима по-сериозно ранени полицаи, единият от които - със счупен нос от хвърлен към него камък. С по-леки травми били още 6-7 униформени. Поне 4 души от протестиращите са потърсили лекарска помощ в Спешния център на Раднево, но от полицията казаха, че при тях не е подадена нито една жалба за полицейско насилие.

Петима непълнолетни са отведени в полицията, като на родителите им са съставени предупредителни протоколи. С тях ще се занивамат от детската педагогическа стая. Срещу други двама, също непълнолетни, са образувани бързи производства за нарушение на обществения ред. Арестувани няма, но разпознаването на нарушителите на реда по видеозаписи продължава, увериха от МВР.

Раднево остава под полицейска блокада, защото на тръгване протестиращите се заканиха да се върнат и тази вечер.

Не е сигурно дали ще ги успокои и фактът, че днес състав на Окръжния съд в Стара Загора се съобрази с искането на прокуратурата и остави за постоянно в ареста четиримата, взривили Раднево с побоя, извършен над тримата техни съграждани. Задържането си под стража Калчо Иванов, синът му Стефан и братовчедите му Динко и Антон могат да обжалват пред Апелативния съд в Пловдив на 12 май. Техният адвокат Валентин Димитров поиска от съда мярка за неотклонение, различна от задържането под стража. Той се съгласи, че безопасността на обвиняемите на свобода не е гарантирана, но поясни, че мярката за неотклонение не се налага с цел опазването на задържаните, а за да гарантира нормалното провеждане на съдебния процес.

Калчо Иванов-Сурай, на 39 години, Антон И., на 21 години, и Динко А., на 23 години, са обвинени в опит за убийство по хулигански подбуди, останал незавършен по независещи от тях причини. Синът на Калчо Иванов - Стефан, на 19 години, има същото обвинение, но за повече от 2 лица. Според наблюдаващия прокурор Митко Игнатов, тъкмо Стефан забил нож в гърба на ранения Живко, острието влязло на 7-8 см в тялото на младия мъж и само това, че засегнало ребро е причина раната да не е фатална. Другият бит - Георги Н., бил нападнат с бухалки, сапове и пръти, като нападателите не спрели да го ритат и бият и когато паднал на земята в безпомощно състояние. Тепърва щяло да се изяснява как са нанесени раните на третия пребит - Цветелин К.

Според защитата на обвиняемите, която заподозря политически привкус на делото заради принадлежността на Сурай към ДПС, битият първо бил синът му Стефан, чийто ръце дори били нарязани с нож. Затова той избягал в махалата, за да доведе подкрепление в лицето на баща си и братовчедите си. А всичко започвало с това, че мъжете в двете коли с шофьори Стефан и Георги се срещнали на една от тесните радневски улици и не могли да се разберат как да се разминат. В Раднево твърдят, че мъжете не само са се познавали, но доскоро били и приятели. Тук сега гадаят какво ги е разделило до непоносимост.