Мнозинството европейци и американци смятат, че САЩ, а не СССР са изиграли ключова роля в победата над хитлерофашизма по време на Втората световна война /1939-1945 г./. Това показват данните от международно изследване.

Анкетираните е трябвало да отговорят на въпроса: Кой е изиграл ключовата роля за победата над нацизма във Втората световна война. Предложени са пет отговора: /Великобритания, СССР, САЩ, други или вариант „не зная“.

Само 15% от запитаните са посочили отговора СССР. Мнозинството американци /79%/, французи /58%/ и половината германци /50%/ смятат, че на американската армия принадлежи лидерството в победата на фашизма. При това над половината /59%/ от британците смятат, че именно Обединеното кралство е било водещо в борбата с нацизма, а ролята на САЩ като ключова се признава от едва 11%, ролята на СССР – 15%.

Данните са били получени от допитване, проведено от известната френска изследователска компания Ifop и британската компания Populus по поръчка на информационна агенция и радио „Спутник“.

В Германия, в сравнение с останалите страни, най-много жители смятат, че именно СССР е бил главната сила в борбата с нацизма – 24%, като мнението на източните и западните германци рязко се отличава: само 16% от западногерманците признават ролята на СССР в сравнение с цели 55% от източните и 34% от берлинчани. Най-малко знаят за приноса на Съветския съюз в победата над Хитлерова Германия в САЩ – 7% и във Франция – 12%.

Средно 14-15% от гражданите във всяка страна, в която е провеждано допитването, не са могли да отговорят на въпроса кой е изиграл водещата роля за освобождението на Европа от нацизма. Около 1-2% във всяка страна са решили, че някоя четвърта сила е победила Третия райх.

Възприемането на ролята на СССР в Европа радикално се е променило за последните 70 години. Това показват данните от допитването на най-стария във Франция институт за проучване на общественото мнение Ifop. Делът на парижаните смятащи, че СССР е била водещата сила при победата над хитлерофашизма, е намалял от 61% през 1944 до 20% през 2004 г.

По различни оценки, Червената армия е освободила почти 50% от територията на съвременните европейски държави, без да се смята европейска Русия, и е понесла в пъти повече човешки и материални жертви в сравнение със съюзниците. Общото население на освободените от Червената армия страни е над 120 млн. души и 16 независими към момента европейски държави. При освобождение на други 6 страни Червената армия е участвала заедно със съюзниците.

Допитванията в САЩ и Великобритания са били проведени от най-голямата британска изследователска компания Populus от 15 до 21 април 2016 г. Анкетата във Франция и Германия е проведена от Ifop в периода 14-18 април 2016 г. Извадката е представителна.