Проблемът с незаконните постройки в ромските махали трябва да бъде решен генерално в цялата страна. Около това мнение се обединиха лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев и Карлос Контрера от ВМРО по повод сблъсъците в Раднево в сутрешния блок на bTV.„Снощният протест беше подменен. Имаше малко присъствие на местни жители”, заяви Цветелин Кънчев. Според него, побоят, при който бяха ранени три момчета и който стана причина за недоволството в града, е сблъсък между две групировки и не бива да се намесва етническата тема.

„Доколкото разбрах, всичко е тръгнало от спор за отнето предимство. Колко пъти показвахте такива случаи между българи, които се бият на пътя? Защо тогава българите не излязоха да протестират, на Околовръстното например”, попита Кънчев. 

По повод твърденията, че участници в боя са се занимавали с разпространение на наркотици, той коментира: „Защо наркодилърите трябва да имат етническа принадлежност”. „Аз призовавам органите на МВР профилактично да подкарат всички видове лихвари в ромските махали, защото това са хора, които изпиват кръвта на циганите”, добави той.

„Глобално трябва да се реши проблемът с незаконните къщи. А не някой кмет, който до вчера е използвал въпросния Сурай или Калчо, да бутне няколко къщи и да замете следи”, заяви лидерът на „Евророма”.

С него напълно се съгласи Карлос Контрера от ВМРО. По думите му, въпросният Сурай, известен още и като Калчо, който участвал в побоя над трите момчета заедно със сина си, е участвал в не един и два тежки побоя. „Един побой в градската дискотека преди няколко години и един побой като охранител – той или хора, предвождани от него. Т.е. там имаме един разбеснял се цигански барон, който се е самозабравил, институциите са го оставили да прави каквото си иска в Раднево”, посочи той. Същият мъж се занимавал и с незаконна лихварска дейност.

„Тече една лека ислямизация в тази махала”, заяви Контрера. 

Той изтъкна, че в последните три години хората от Раднево живеят в страх, че ако влязат в пререкание с ромите, ще пристигна цяла тумба роми, която да ги пребие. „Когато стане проблем в циганската махала, идва жандармерия. Когато бият българите, къде е жандармерията? Имаме двоен стандарт”, каза той. „Когато институциите не си вършат работата, гражданите сами ще вземат нещата в свои ръце”, завърши представителят на ВМРО.