Кои са най-качествените продукти, услуги и марки на пазара – това сочат резултатите от най-новото проучване на QUDAL – QUality meDAL, проведено в България през януари тази година от международната организация ICERTIAS – International Certification Association GmbH, Цюрих, Швейцария.

В сравнение с първото проучване на QUDAL – QUality meDAL, проведено в България през 2014 г., най-новите резултати от проучването показват някои интересни промени.

Веригата супермаркети Lidl е обявена за цялостен символ на качество

Българите са гласували за Lidl като компания, която е най-добрият български пример и символ на най-високо ниво на качество, когато става дума за продукти и услуги на българския пазар. Този успех се подкрепя от факта, че Lidl е победител в още две категории – най-добра търговска верига и най-добра международна търговска верига.

ЦСКА измества „Лудогорец“ в категорията за най-добър спортен клуб

В категорията за най-добър спортен клуб в света (независимо от спорта), футболните клубове заемат челно място, като този път на първо място излиза ФК Барселона.

За най-добър спортен клуб в България (независимо от спорта), българите са гласували за ЦСКА в проучването на QUDAL – QUality meDAL за 2016 г. Предишният победител в тази категория беше „Лудогорец“.

В категориите за най-добър спортист в България и най-добър спортист в света тази година българите са гласували за Ивет Лалова.

Символи на качество в областта на музиката: Лили Иванова, Rolling Stones и Adele

На културната сцена, в категорията за най-добър музикален изпълнител в България на проучването на QUDAL – QUality meDAL България 2016/2017, на първо място е Лили Иванова.

При соло изпълнителите/певци, в категорията за най-добър изпълнител в света резултатите сочат, че българите предпочитат Adele, докато победителят в предишното проучване на QUDAL – QUality meDAL беше Пласидо Доминго.

Българите са избрали Samsung за най-добър мобилен телефон, докато фаворит в предишното проучване на QUDAL – QUality meDAL България 2014 г. беше Nokia.

Точният въпрос, зададен на респондентите, е бил следният: Посочете името на производителя или доставчика на мобилен телефон, който, според Вашия личен опит и мнение, предлага възможно най-високо ниво на качество във Вашата страна. По-голямата част от анкетираните са отговорили: Samsung.

Точно както със Samsung, Audi се оказа фаворит в категорията за най-добър семеен автомобил според българите в проучването на QUDAL – QUality meDAL, проведено в България през тази година.

В рамките на проучването на QUDAL – QUality meDAL, проведено в България през януари 2016 г., спечелвайки си мнозинството от гласовете, следните марки са сред победителите, посочени в резултатите от проучването: Maggi (бульони), Nivea (крем за лице), Lindt (шоколади), Dr. Oetker (пудинг), Lenovo (лаптопи), „Компас“ (пастети), Cappy (плодови сокове), Aquafresh (паста за зъби), bTV (телевизионна мрежа), Bonduelle (замразени зеленчуци), Ariel (прах за пране) и др.

Фокус върху качеството

В последното проучване на QUDAL – QUality meDAL България 2016/2017 българите са били попитани какво биха купили и използвали, ако парите не са проблем и единственият критерий е качеството.

В резултат на това е представен показателен профил на българския пазар, разкриващ какво мислят местните потребители за стойността и качеството на достъпните им продукти, услуги и марки и как те ги идентифицират и оценяват.

За проучването на QUDAL – QUality meDAL България 2016/2017 е използван иновативният изследователски метод CAWI – DEEPMA (компютърно-асистирано уеб-интервю – deep mind awareness) с отворени въпроси.

Целта на QUDAL – по-добро качество на живот

Проектът за сертифициране QUDAL е акредитиран към международна организация ICERTIAS – International Certification Association GmbH, със седалище в Цюрих, която вече се е доказала на пазара с добре познатите програми Best Buy Award и ICERTIAS Customers' Friend, признати от потребителите и бизнеса.

 Целта на изследователски проект QUDAL е насърчаването и популяризирането на качеството, като потребителите имат право да изискват най-доброто качество на пазара за парите си.

Специализиран изследователски метод – DEEPMA

DEEPMA (deep mind awareness) е специален иновативен метод, при който анкетираните трябва да помислят добре преди да дадат окончателен отговор. Форматът DEEPMA помага на анкетираните да не посочват най-популярните (т.нар. top of mind) марки, което означава, че при извършване на проучване на пазара популярността на марката няма чак такова значение, а е с цел да се провери реалното качество на продукта или услугата.

При проучването DEEPMA на QUDAL – QUality meDAL качеството на продуктите и услугите се измерва не само от потребителите, но и от онези, които не са непременно потребители, но са си съставили мнение въз основа на опита на близки до тях хора (напр., една майка прави преценка за качеството на детските пелени или детския шампоан и пр.)

QUDAL – QUality meDAL отличава само най-високо качество

Наградата на QUDAL – QUality meDAL е признание за онези фирми, продукти и услуги на местния пазар, които според потребителите предлагат най-високо ниво на качество.

Отличията на QUDAL – QUality meDAL се присъждат само на тези продукти и услуги на пазара, които са определени от методите за проучване на пазара на QUDAL – DEEPMA като предлагащи най-високо качество в определена категория.

Международната организация ICERTIAS е гласът на потребителите, като в обхвата на работата ѝ е интересът на потребителите – крайните потребители на продуктите и услугите, които се предлагат на пазара.

Въз основа на обществения опит и мнение ICERTIAS търси, открива, сертифицира и отличава най-добрите фирми, продукти и услуги в световен мащаб, за да улесни потребителите при вземането на решения.

Със своите програми ICERTIAS Best Buy Award, QUDAL – QUality meDAL и ICERTIAS Customers’ Friend, ICERTIAS развива дейност в над 40 страни на 5 континента.

Резултатите от пазарните проучвания на ICERTIAS редовно се цитират от водещи местни и световни медии, а сертификатите на ICERTIAS с гордост присъстват върху продуктите и услугите на стотици световни и местни марки.

ICERTIAS е създадена през 2011 г. в Цюрих, Швейцария, където е регистрирана и до днес под името: ICERTIAS – International Certification Association GmbH.