Национален щаб и Национален център по подготовката и провеждането на българското председателство на ЕС през 2018 г. ще бъдат създадени, реши Министерският съвет на днешното си заседание.

“През 2018 г. центърът се очаква да достигне до 50 щатни служители, като тази година те ще бъдат 15”, съобщиха от МС.

Задачите на щатните подготвящи събитието: “актуализиране на членовете на екипа на Председателството и следене на тяхното обучение, бюджета за Председателството, провеждане на централизирани обществени поръчки, протокол, логистика и организация на събития, комуникационна и културна програма”, както и “споделени функции с отделни министерства в зависимост от тематиката”.

“Промяната се налага предвид навлизането на подготовката за Председателството в активна фаза и необходимостта от оперативен екип, който да бъде ангажиран единствено с този процес. Това съответства и на обичайната практика в останалите държави-членки”, уверяват от МС.

Националният щаб ще осъществява методическото ръководство и контрол над Националния център, негов ръководител ще е вицепремиерът Меглена Кунева, а заместник-председател – външният министър.

“Съставът на щаба до голяма степен обхваща ръководния състав на съществуващите тематични работни групи и подгрупи за подготовката на председателството”, обясниха още от МС. А центърът ще бъде закрит след приключване на дейностите, свързани с председателството.