Боян Ганев е 8-годишен. Той е второкласник в столично СОУ и в неговата глава се зараждат стотици въпроси. И не винаги отговорът им може да бъде намерен у дома.

Затова 8-годишният Боян се обръща директно към МОН. И второкласникът изпраща писмо на министъра на образованието и науката Меглена Кунева с няколко въпроси.

Боян не увърта и директно пита ребром: "Защо в ученическия бележник няма графа за похвали?". Второкласникът посочва, че в ученическата книжка има място само за оценки, отсъствия и за забележки.

"Вече научих, че забележката е вид наказание", пише Боян. "А ако някой направи нещо добро и заслужава похвала, това не е толкова важно, за да бъде записано в бележника!", възмутен е второкласникът.

За него вече е станало ясно едно - важно е да се запомни само лошото поведение. Той самият имал и няколко похвални постъпки, "но вече си спомням само три". Но само той, а едва ли съучениците му и учителите си спомнят за добрите постъпки на Боян. Лошите обаче са увековечени в бележника му.

"Аз мисля, че ще е много по-справедливо ако и добрите и лошите постъпки имат еднакво място за записване в бележника", дава идея Боян.

"Даже си мисля, че ще е още по-хубаво, ако се случи следното: В училищните правилници, също както сега, са определени и степенувани наказанията за лошо поведение, да се определи и начин за отбелязване и запомняне на добрите постъпки", продължава с идеите си второкласникът.

"На нас, учениците, вече няма да ни звучи страшно репликата: "Дай си бележника!" и ходенето на училище като цяло ще стане много по-приятно!", завършва Боян писмото си до министърът на образованието.

Е, дали второкласник е наясно с подробните разписания в училищните правилници, ние не знаем. Но със сигурност е смел и пробивен. Пък било то и с няколко забележки в бележника.