Правителството дава нови 100 млн. лв. за ремонт на пътища в Северна България, предаде репортер на БГНЕС.

На днешното заседание на Министерски съвет беше одобрено постановление за допълнително финансиране на приоритетни пътни участъци. Целенасочено ще бъде финансирана пътната мрежа в Северна България с фокус върху Северозападна България, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

За 2016 г. са одобрени допълнително почти 100 млн. лв. извън стандартно предвидените средства в бюджета на АПИ за превантивен и текущ ремонт, както и за обновяването на републиканските пътища-2 и 3 клас, които са в най-лошо състояние в Северна и Северозападна България. Средствата са от събрани повече приходи в националния бюджет.

За Северозападна България - най-важното направление, по което ще се работи е участъкът Враца-Видин. С направените обходите на Враца и Монтана с европейско финансиране и с отпуснатите средства, почти цялото направление Враца-Видин ще бъде обновено.

Втори важен приоритет е област Разград, защото там пътищата са в най-лошо състояние и ще бъдат ремонтирани. Ще бъдат ремонтирани и някои важни пътни направления в Плевен, Ловеч, Велико Търново.

Друг приоритет е за най-натоварените участъци и най-вече АМ „Хемус” и ремонтите на виадуктите и тунелите по магистралата. На днешното заседание е бил одобрен и обход на Бургас, за който са предоставени средства в размер на 6 млн. лв., като кметът на община Бургас имал амбицията обходът да е готов още това лято.

От друга страна Лиляна Павлова уточни, че има сериозно увеличение на закупени винетки покрай празничните дни.