Всеки има нужда от приятели. Но в даден момент някои видове приятели се оказват по-вредни и емоционално натоварващи, отколкото би трябвало в едно приятелство. Не става дума да се отказвате от някого просто заради едно или две пререкания.

Става дума за личности, които непрекъснато натрупват у вас стрес и нагнетяват напрежение в общуването ви. Ето от такива приятели нямате нужда. Кои са те и защо трябва да прекратите отношенията си с тях?

Вечно негативната персона

Невинаги човек е в добро настроение. Невинаги му се случват хубави неща и понякога е трудно да се правим на весели и позитивни, когато душата скърби. Всеки има такива моменти.

Но когато имате в обкръжението си човек, който е перманентно негативно настроен към всичко и всички, включително към себе си, той ви носи само лоша енергия. Такива личности дърпат назад, вместо да подтикват, насърчават и вдъхновяват. Вечно негативните хора насищат атмосферата с тягостно усещане, което се натрупва и вреди не само емоционално, но и здравословно.

Не ви трябват крайно негативни хора в приятелския кръг, затова се отървете от тях незабавно!

Досадната съседка

Всеки е имал по една такава съседка, която е канил със семейството ѝ на вечери и празници. Децата са си играли заедно от малки. Но в даден момент тази така наречена приятелка започва да ви се качва на главата.

Прекалява с нахалството, изисква разни неща от вас, позволява си да ви прави забележки и дори има наглостта да иска ключ от жилището ви за всеки случай.

Едно датско изследване от 2014 година установява, че междусъседските конфликти са честа причина за ранна смъртност и риск от инфаркт. За да намалите този риск, ограничете контактите с подобни токсични личности.

Злоупотребяващата с доверие

Някои хора наистина прекаляват със злоупотребата с доверието. На тях не просто не може да се разчита – те се дънят с всеки следващ път. Обещания, лъжи, предателства и всеки път след това – извинения до безкрай!

Замислете се какво печелите морално от такива приятелства в кавички. Има ли нужда да се товарите с подобни взаимоотношения?

Вечно отлагащата

Имате приятелка, която все няма време за вас. Винаги отменя срещите ви с обяснението, че нещо е изникнало в последния момент. Непрекъснато се срещате на места, които са удобни за нея в удобен за нея ден и час.

Крайно време е да си дадете сметка, че подобни отношения не са полезни за вас изобщо, дори напротив. На такъв човек не можете да разчитате никога. Той или тя винаги обмислят нещата първо за себе си и чак тогава за приятелите си.

Вярно е, че всеки трябва да е егоист в малки дози, за да се самосъхрани, но такова крайно поведение е напълно излишно. Ако все пак решите да го търпите, спрете да наричате този човек приятел.

Лошият пример

Имали ли сте приятел или приятелка, които ви дават лош пример непрекъснато? Все ви въвличат в среднощни запои, пречат ви да спрете цигарите, защото постоянно пушат около вас. Дори когато кажете, че искате да спрете пушенето, те започват да ви занасят, с което ви разубеждават.

Подиграват се на плановете ви за спортуване и тренировки, все трябва да обяснявате защо не искате да правите нещо, а те ви подтикват с извинението, че е за последно.

Ако вие вече сте пораснали, но приятелката ви не е, значи пътищата ви са се разминали някъде по трасето. Не сте онова, което сте били преди. Понякога така се случва с приятелствата – нещото, което ви е свързвало в миналото вече го няма, а заедно с него и приятелството.