Хърватия и България подкрепят разширяването на Европейския съюз и присъединяването на всички страни от Западните Балкани. Тези страни обаче трябва да изпълнят необходимите условия за членство. Това заявиха външните министри на България и Хърватия Даниел Митов и Миро Ковач.

"Подкрепяме политиката на разширяване, искаме да изчезнат "черните дупки" на европейската карта и всички държави от Западните Балкани да бъдат интегрирани един ден в ЕС. Но разбира се те трябва да изпълнят критериите и стандартите", каза Ковач след разговора с Митов в Загреб.

Отговаряйки на въпроса дали България подкрепя хърватската блокада на Сърбия при отварянето на глава 23 от преговорния процес, Митов отговори: "Разширяването на ЕС е много важно и нашата страна ще продължава да подкрепя разширяването".

"Изпълнението на критериите е също много важно, а глава 23 поставя като условие определени критерии. Нашите хърватски приятели имат право да изискват изпълнението на тези критерии и да помагат по всякакъв възможен начин това да стане", каза Митов, цитиран от държавната агенция ХИНА.

Той добави, че България има определени въпроси, които трябва да бъдат изяснени и които са свързани с правата на българското малцинство в Сърбия. "Разбира се, ние искаме тези въпроси да бъдат изяснени по време на тези преговори", заяви Митов.

Неговият хърватски колега Миро Ковач подчерта, че Хърватия и България са страните, които най-много искат сърбите да напредат по пътя на европейската интеграция.

БГНЕС припомня, че през последните няколко седмици между Хърватия и Сърбия се стигна до известно напрежение поради изискването на Загреб властите в Белград да извършат определени законодателни промени, за да може да продължи преговорният процес.

На предсрочните парламентарни избори, които се проведоха в Сърбия на 24 април, Демократичният съюз на българите обяви, че няма да участва на изборите в Босилеград поради съмнения за фалшификации и предрешен изход.