Шефът на клиниката по ортопедия в болница „Света Анна” проф. Стефан Станчев е бил поръчан от свои колеги. Причината е, че им е объркал схемите с купуване и продаване на изкуствени стави. Това е основната версия, по която работи полицията, съобщиха източници от МВР пред „Телеграф”.

Проф. Станчев беше пребит почти до смърт в началото на април от двама маскирани и въоръжени с метални палки пред блока му в столичния кв. „Белите брези”. По време на наказателната акция светилото в ортопедията едва не издъхна, като изгуби едното си око.

„Мотивът за побоя над проф. Станчев е финансов. Подозираме, че се е намесил в схема с купуване на консумативи при операции, които са изключително скъпи, и така е нарушил паричните потоци към други хора”, коментираха криминалисти от сектор „Убийства”, които водят разследването. В момента се проверяват всички доставки на стави и други консумативи, които са изключително скъпи и се заплащат най-често от пациентите.

Самият професор пък категорично отказвал да говори пред ченгетата каква би могла да е причината за зверския побой с аргумента, че няма представа. Единственото, което споделил е: „Дойдоха и ме биха”, след което описвал начина, по който са го малтретирали.

„Докато, обаче, не разплетем случая, не се отхвърлят и други възможности. Странното е, че нито професорът, нито съпругата му ни съдействат”, допълниха ченгетата. Това е втори побой над проф. Станчев. Първият бил миналата година, но бил по-лек и не бил подаден сигнал в полицията.

Двамата маскирани нападатели над Станчев избягали с лек автомобил „Ауди” в тъмносин цвят. Зад волана стоял трети човек, който чакал „колегите си” да свършат с мократа поръчка. След като оставили полужив професора, те се метнали в немското возило и духнали. Случаен свидетел видял колата и запомнил номера, след което го дал на ченгетата. „Проверката показа, че тази кола няма общо с бандитите. Собственикът вече е разпитан, той дори не е бил в София по време на побоя”, коментираха криминалисти.