Американският милиардер Доналд Тръмп спечели убедителна победа на първичните избори на републиканците в щата Индиана. Окончателните резултати от гласуването все още не са обявени, но победата на Тръмп се потвърждава от всички водещи медии в страната. В същото време основният конкурент на Тръмп в предизборната кампания, сенаторът от Тексас, Тед Круз призна поражението си и обяви, че се оттегля от надпреварата за президентския пост. Така милиардерът, според единодушното признание на местните политолози, си гарантира номинацията на Републиканската партия за кандидат за президент на САЩ.

В Индиана трябва да бъдат разпределени гласовете на 57 делегати на конгреса на Републиканската партия в Кивланд, щата Охайо, който ще се проведе от 18 до 21 юли. На него ще се реши кой ще бъде официалният кандидат на партията за президентските избори през ноември. Обработка на бюлетините още не е приключила, но по предварителни оценки, Тръмп е получил повече от 53% от гласовете, осигурявайки си първото място.

Втори е Круз с около 37% от гласовете, следван от губернатора на Охайо, Джон Кейсик със 7.6% от гласовете. Тръмп изрази увереност, че на изборите на 8 ноември ще победи бившия държавен секретар Хилари Клинтън, която се очаква да бъде номинирана за кандидат на Демократическата партия.

Клинтън обаче не успа да извоюва категорична победа, както Тръмп, на първичните избори в Индиана. Нейният основен съперник от демократите - сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандърс поведе на изборите в този щат. След обработка на 70% от бюлетините, той взема 53,3% от избирателите-демократи, а Клинтон - 46,7%. В навечерието на първичните избори в Индиана, анкетите показваха, че Клинтън е подкрепяна с около 7% повече избиратели, отколкото Сандърс.

В Индиана борбата е за гласовете на 92 делегати на конгреса, на който ще бъде официално номиниран кандидат на Демократическата партия на президентските избори в САЩ. В момента Клинтън си е осигурила подкрепата на 2165 делегати на бъдещия форум, а Сандърс - само 1357. За да си осигури номинацията за кандидат-президент на националния конгрес, претендентът е необходимо да има подкрепата на 2383 от 4764 делегати.