На този етап Франция ще отхвърли предложението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ / TTIP) между ЕС и САЩ, тъй като страната е против „нерегулираната свободна търговия”. Това заяви президентът Франсоа Оланд, цитиран от АФП.

Изказването на Оланд идва само ден, след като екологичната организация „Грийнпийс” публикува изтекли чернови на споразумението, за което Брюксел и Вашингтон преговарят при засилена секретност.

От изтеклите документи е видимо, че в сегашния си вариант ТПТИ е олицетворение на страховете на противниците му сред политическият елит и гражданското общество. Споразумението дава изключителни права на големият американски бизнес, които влизат в разрез екологичните стандарти, принципите на трудовия пазар и националните законодателства на страните на ЕС, а заедно с това затруднява съществуването на по-малките местни производители.

Идеята на ТПТИ е премахване на бюрократичните пречки пред свободната търговия през Атлантика чрез дерегулация.

„Не можем да приемем пренебрегването на основни принципи в нашето селско стопанство, на културата ни на общ достъп до обществените пазари”, заяви социалистът Оланд пред участниците в политическа конференция във Франция.

Декларираното от него несъгласие прави невъзможна ратификацията на споразумението от ЕС.