Древната цивилизация на маите е една от най-мистичните и тайнствени култури на света. Тя се развива първоначално сред джунглите на Централна Америка, основно на полуостров Юкатан. Около 2500 г. пр. Христа тези територии били обитавани от племена, които с времето се разселват и сформират удивителната цивилизация, наречена Майя.Най-големият й разцвет е в периода между 250 и 900 година, когато империята обхващала южните части на съвременните Съединени щати, югозападните части на Мексико, Гватемала, Белиз, част от Салвадор и Хондурас.

Учените имат много теории за това какво е довело до краха на империята. Вижте някои от тях.

Все повече учени са съгласни с предположенията, че цивилизацията на маите е загинала, заради опустошителна суша. Доказателства за тази теория се намерени в подводна пещера в Белиз, известна като „Синята дупка".

Екип от учени, начело с Андрю Дрохлер от университета Райс, анализирали седименти и минерали от подводната пещера в Белиз. Резултатите от анализа са потвърдили, че в периода, за който се смята, че е бил началото на края на цивилизацията на маите - между 800 и 900 г. сл. н. е. е имало период на голяма суша.

Според анализите, опустошителната суша е продължила повече от 100 години: до около 1000 и 1100 г., което съвпада с периода, когато маите са напуснали града Чичен Ица.

Теориите, че изчезването на маите е свързано с големи суши имаше и по-рано, но това са първите доказателства, че суша наистина е имало и че тя е продължила достатъчно, за да застраши съществуването на местните жители.

Екстремната и продължителна суша е довела до глад и смърт, което от своя страна е довело до изчезването на маите.