Ситуацията със сигурността на Македония е стабилна, но се чувстват няколко заплахи, които идват от завръщащите се от Сирия и Ирак ислямисти, след това от мигрантите и от вътрешни криминално-екстремистки групировки. Това твърди ръководителят на Агенцията за разузнаване Наке Чулев в интервю за македонското издание „Дневник“.

Като най-голяма заплаха той посочи завръщащите се от Сирия и Ирак и воювали за терористите лица, които са с потекло от Македония и Балканите. „Ние следим положението с тези лица и опасността от тяхното завръщане в региона с намерението да извършат актове на насилие. Тъкмо затова имаме интензивно сътрудничество и размяна на информация с партньорските служби от региона“.

Спирайки се на мигрантския поток, Наке Чулев подчертава опасността от използването му от чуждестранни терористи, които искат да проникнат в Европа и да извършават нападения. „Спокойно мога да констатирам, че относно тази заплаха всички институции, ангажирани с овладяване на мигрантския поток проявиха изключително ниво на професионализъм, координация и междуведомствено взаимодействие . В резултат на тези усилия Македония се превърна в главния фактор за затварянето на балканския мигрантски маршрут към страните от ЕС, за което получаваме признание от нашите партньори“, заяви Чулев. Той припомни и роля на Гърция в дестабилизирането на усилията по овладяване на мигрантския наплив.

„Третата заплаха, която следим, е опасността от криминално-екстремистките групировки, които са недоволни от положението в своите държави, а усилията им да защитят личните си и криминални интереси могат да дестабилизират сигурността както в техните страни, така и у нас“, заяви още събеседникът.

На въпроса как протестите в Македония се отразяват върху капацитета на институциите да се справят със заплахите, Чулев отговори: „В условията на постоянни заплахи за сигурността и стабилността на региона и Република Македония, на постоянно кризисно положение по северната и южната ни граница смятам, че насилието при протестите и необходимостта от по-голямо присъствие на МВР влияе негативно върху капацитета за успешно справяне с външните заплахи спрямо Македония. Ние като институция съгласно нашите задължения следим дали външните фактори злоупотребяват с протестите за своите цели и интереси в ущърб на безопасността и да не представляват фактор за нестабилността“.