Европейската комисия ще одобри утре условно въвеждането на безвизов режим между Шенгенското пространство и Турция, съобщи източник на Би Би Си.

Решението за премахването на визите трябва да бъде част от сделката между Турция и Европейския съюз за разрешаване на имиграционната криза, изострила се в края на миналата година. Голям брой бежанци от различни страни в Близкия изток и Азия пристигат в Гърция от турското крайбрежие на Егейско море, откъдето продължават пътя си към страните от ЕС.

В замяна на безвизовия режим турските власти ще трябва да вземат обратно част от мигрантите, попаднали в ЕС и да вземат мерки за спиране на мигранткия поток.

Турция все още не е изпълнила европейските изисквания за съответствие с европейската вътрешна политика, по-специално равнопоставеността между политическите сили, свободата на словото и политическите права за малцинствата.

Според запознати източници страните са се договорили, че до 4 май Турция трябва да изпълни 72 условия, които ще й осигурят предоставянето на безвизов режим. Въпреки това, дипломати съобщават, че към днешна дата са изпълнени не повече от половината критерии.