Министерство на образованието и науката няма финансови средства, с които да поеме спешната необходимост от ремонта на единствения български научно-изследователски кораб “Академик”. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева до депутат от Реформаторския блок, с който БГНЕС разполага.

До края на месец април трябваше да се намерят 1 млн. лв. за ремонт на единствения кораб, с който се извършва мониторинг на водите на Черно море. Излизането на кораба от експлоатация ще доведе и до нарушение на изпълнението на ангажиментите на България като страна-член на Европейския съюз, алармираха преди две седмици от екипажа на “Академик”.

За ремонт на кораба “Академик” не са осигурени средства от бюджета на БАН за 2016 г., пише в отговора си Кунева. Утвърдената субсидия за Българската академия на науките за настоящата година е достатъчна единствено за заплатите, осигуровки, стипендии, плащане на членски внос в международни организации, доставка на интернет, охрана, както и за такса смет и данък сгради, става ясно още от отговора на Кунева.

На 30 април изтекоха регистрационните документи на научно-изследователсия кораб “Академик“. Вместо конкретни решения по създалата се ситуация от отговора на ресорния министър става ясно, че МОН планира провеждането на работни срещи и консултации в различни формати. През 2016 г. екипът на Кунева ще идентифицира наличната у нас научна апаратура и оборудване, за да се подготвят и конкретни проекти за финансиране от европейската програма “Наука и образование за интелигентен растеж” и “Хоризонт 2020”.