Калкулатор на риск за сърдечносъдови заболявания, който се използва масово в САЩ, надценява сериозно вероятността за инфаркт или инсулт в следващите пет години.

Това често води до изписване на лекарства, които не се изискват от състоянието на пациентите. "Надценяването на риска е около пет - шест пъти повече от реалното състояние", пише в списание "American College of Cardiology" д-р Алан Го, който ръководи център за сърдечносъдови заболявания в "Kaiser Permanente", Калифорния. Според него това означава, че

голям брой хора може да приемат повече медикаменти от необходимото на базата на този погрешен калкулатор. Той счита, че това също носи опасност за общественото здраве. Според неговото изследване реалната честота на инфаркти или инсулти в резултат на атеросклероза е значително по-ниска от предвижданията според калкулатора и то във всички категории. Калкулаторът е създаден на базата на изчисления след наблюдения върху група доброволци през 90-те години на 20 в., които обаче не са представителна извадка, отразяваща различните групи хора според съпътстващи заболявания, текущо лечение и други критерии.