Прави се опит за изместване на дейността на Фонда за лечение на деца от чужбина в България. В това са убедени родители, чийто деца са преминали вече през перипетиите по лечение.

Нашите впечатления за работата на Фонда са за бързина, оперативност, прозрачност при вземане на решенията, прозрачност на отчитанията. Това каза пред bТВ Христо Попов, баща на излекувано дете с диагноза „Бета таласемия майор”, преминало успешна трансплантация в Италия. Освен него подкрепа за бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров изказаха още двама бащи, единият от които Григор Малинов – баща на дете, което се нуждае от продължаващо лечение в Италия.

Христо Попов бе категоричен, че и в момента на сайта на фонда можете да се види регистър на всички деца, които през последните години са минали през лечение - кога са постъпили документите им, кога е разгледано, кога е обсъждано, кога е постъпило медицинското становище. „Принципът е между месец и месец и половина от подаване на документите до отпускане на сумата.

Искаме да изкажем нашата подкрепа за г-н Александров, защото начинът, по който се случи тази публична акция, е абсолютно недопустим за едно демократично общество”, коментира Попов.

Той информира още, че Фондация „Спаси, дари на...”, благодарение на която хиляди деца са получили възможност за лечение в чужбина спира дейността си.
На сайта на фондацията е публикувана петиция със седем въпроса, адресирани към министър-председателя и здравния министър, както и от фондацията заявяват, че всеки един нов случай с нужда от кампания, ще бъде препращан директно към министър Петър Москов.

Григор Малинов, баща, чието дете се нуждае от продължаващо лечение заяви, че казусът с фонда трябва да се превърне в разговор за качеството на здравеопазването. „Само веднъж съм виждал г-н Александров на 4-ти април. Поздравих го и до днешен ме е яд, че не му благодарих за организацията, която той е създал, която бе перфектна”, заяви Малинов.

Бащата заяви, че на 13 май неговата дъщеря трябва да е на преглед в Институт "Рицоли" в град Болоня. Решението за неговата дъщеря обаче не е написано на сайта.

Малинов изрази притеснението си от факта, че така наречения формуляр ЕС S2, който се е издавал от фонда от сега нататък ще издава от НЗОК.

Г-н министър, върнете старите хора, за да се оправят нещата, за да не ни изправяте на нокти и да не страдаме. Това, което сме изпитали покрай нашите деца, не е малко, а вие ни сервирате още неща”, апелира Малинов.

Бащата заподозря, че с показния арест и смяната на ръководството "едни средства ще се пренасочват за лечение на децата в България, вместо те да получат качествено такова в чужбина" и изтъкна, че още когато са установили заболяването на дъщеря му в института в Горна баня са заявили, че протезата струва 42 хиляди евро, докато в Италия се установило, че по-добрата английска протеза струва 22 хиляди евро.

„Една от целите на това, което се случва в момента, е да се пренасочат безконтролно средства в България за така наречените медицински изделия”, категоричен е Малинов.  Родителите заявиха, че отговорността за това е на Министерство на здравеопазването.

Малинов допълни, че Фондът е бил онова островче, което ги е карало да се чувстват сигурни за лечението на децата. 
"Фондът е създаден за лечение на деца в чужбина, лека полека се прави опит това да се размие, да се разгради – товари се фонда със закупуване на лекарства", поясниха родителите.

Те бяха категорични, че клиниките в България нямат този ресурс да се справят с тези заболявания. Болниците в по-развитите държави са постигнали лечението на подобни заболявания, инвестирали са в ноу хау.

Малинов поиска да погледне лице в лице специалния прокурор, който е разпореди точно на 20-ти април тази "циркова акция": "Искам да разбера името на главния шивач, който разпореди тази ювелирна, избродирана акция."