Всички обичаме Великденските символи, които няма да намерим в Библията, но са много ценени, в продължение на векове. Най- известният великденски символ е заекът, съобщават от foodpanda.

Декорацията на яйца съществува най-малко от 13-и век, а великденският парад дори от по-рано. Други традиции са консумацията на бонбони или сладък хляб. В България, отдаваме голямо значение на козунаците като тяхното приготвяне е един празник за дома.

ВЕЛИКДЕНСКИ ЗАЕК

В Библията не се споменава за едно дългоухо, с къса опашка същество, което доставя декорирани яйца на послушните деца на Великден. Независимо от това, Великденският заек е станал известен символ на най-важния празник в християнството. Точният произход на този митичен бозайник е неясен, но се знае, че зайците са плодовити и са древен символ на плодородието и новия живот.

ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА

Великден е религиозен празник, но някои от неговите обичаи, като великденските яйца, са вероятно свързани с езически традиции. Яйцето като древен символ на нов живот, е било свързано с езически пролетни празници. От християнска гледна точка, великденски яйца представляват появата на Иисус от гроба и възкресението. Боядисването на яйца за Великден е една традиция, която датира от най-малко 13-и век, според някои източници. Едно от обясненията за този обичай е, че яйцата са били забранена храна по време на великите пости, така че хората започнали да ги рисуват и украсяват, за да отбележат края на периода.

Знаете ли, че?

Най-голямото великденско яйце, правено някога е било високо над 2,5 метра с тегло над 800 килограма.

ВЕЛИКДЕНСКИ БОНБОНИ

Великден е вторият празник след Хелоуин, по продажба на бонбони. Сред най-популярните сладки лакомства, свързани с този ден са шоколадовите яйца, които датират от началото на 19 век в Европа. Яйца отдавна са свързани с Великден, като символ на нов живот и възкресението на Иисус. В България, наблягаме на козунаците, които символизират плътта на Иисус.