Най-младият член на британската кралска фамилия – малката принцеса Шарлот, навършва днес първата си годинка. Нейният рожден ден ще бъде отбелязан със скромно семейно празненство по искане на нейните родители – дукесата на Кеймбридж Кейт Мидълтън и принц Уилям. Ден по-рано рожденият й ден беше отбелязан и с публикуването на фотосесия на малката принцеса, направена лично от майка й.

В същото време от Кенсингтънския дворец публикуваха и списък с подаръците, които Шарлот е получила от раждането си до сега. Сред тях има както практични дарове като биоразградими пелени от лелята на принцесата Пипа, така и детски дрънкалки от злато и сребро, пише британското издание „Телеграф“.

Един от най-скъпите подаръци за Шарлот през изминалата година е бил от компания за добив на сапфири и представлява 18-каратова дрънкалка от бяло злато, инкрустирана с диаманти, сапфири и рубини на стойност 30 000 паунда.

Необичаен подарък е получила принцесата и от ирландския производител на кошници Сиаран Хоган. Той е изработил дрънкалка от върба, която е дал на принц Чарлс за неговата внучка.

Сред другите интересни дарове е и комплект от копринени фигури, изобразяващи героите от известния китайски роман от 19 в. „Сън в червения павилион“. Те са подарък от президента на Китай Си Дзинпин по време на посещението му във Великобритания през октомври миналата година.

Първото семейство на Вашингтон също донесе подарък за Шарлота при посещението си в страната по-рано този месец. Въпреки че малката принцеса беше вече в леглото при идването им, Барак и Мишел Обама оставиха на родителите й дрънкалка и плюшена играчка, изобразяваща тяхното рунтаво черно куче Бо.

През първата си годинка малката принцеса е получила писма и подаръци от общо 64 държави от Армения до Замбия. Училища, организации и кралски особи са й изпратили до сега одеяла, дрехи, книги, играчки и други.

От премиера на Великобритания тя е получила книга с приказки на Ханс Кристиан Андерсен. Книга има и от бившия премиер на Канада Стивън Харпър, който освен това в нейна чест прави и дарение на стойност 54 000 паунда за организацията „Имунизирай Канада“, чиято цел е да заличи болестите, предотвартими с ваксини на територията на страната.

Сред най-скорошните подаръци са тези от краля и кралицата на Бутан, които дариха Шарлот и по-големия й брат Джордж с палта по време на посещението на Уилям и Кейт в страната миналия месец.

„Дукът и дукесата на Кеймбридж са изключително благодарни за всички писма, подаръци и добри пожелания, които са имали радостта да получат в годината от раждането на Шарлот“, заяви говорител на Кенсингтънския дворец.